Kirjoja

Kirjoja

torstaina, syyskuuta 13, 2012

Erilainen vanhempainilta toimi mukavasti

PIDIMME siis tämän syksyn aluksi erilaisen vanhempainillan. (Ks. suunnitelma tarkemmin tästä).

MIkä siinä oli erilaista?
(1) Lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa (ja lapsia oli paljon). Teemana oli matkailu, ja ulkopuolisia vetäjiä oli kahdeksan. Toimintapisteitä oli kahdeksan, ja omat koulunkäyntiavustajamme ohjasivat ryhmiä pisteestä toiseen. Oppilaat, varsinkin pienet, pitivät kovasti touhusta.
(2) Virallisen ohjelman jälkeen tarjolla oli illaan päätteeksi epävirallinen osuus: kahvia, pullaa, musaa ja jazzia. Tarjoilun kustansi Koti ja Koulu ry,
(3) Pitkään aikaan ensimmäisen kerran lähes kaikki luokat pitivät vanhempainillan yhtä aikaa. Luokan omaan kohtaamiseen oli varattu aikaa noin 40 minuuttia- ja se taisi olla lyhyt.
(4) Rehtorin osuus oli tällä kertaa  20 minuuttinen, kuvilla ja tehosteäänillä varustettu luento hyvästä opetuksesta ja sen kolmiportaisen tuen ideasta ja konkeettisista keinoista. Nyt teemaa ei lähestytty tehtävien paperien kautta. Saman luennon kuulivat kaikki vanhemmat,  toki ryhmissä, koska meillä ei ole tilaa, johon mahtuisi noin 200-300 ihmistä yhtä aikaa.
(5) Opettajat olivat ideioineet 13 pistettä, joissa vanhemmat saivat kiertää omassa tahdissa. Näin rakennus tuli tutuksi.Tähän viuhkavaiheeseen oli varattu noin puoli tuntia, ja se oli liian lyhyt. Suunnistamista auttoi monistettu ohjeisto ja pitkin taloa sijoitetut kartat. Lisäksi kaksi opettajaa oli oppaina info-pisteessa.
Teimme kauan siitten vähän samanlaista, syksyklä 1989. Mukavat muistot palasivat mieleen.
(6) Koska porukkaa oli tosi paljon, jouduimme jakamaan vanhemmat luokka-asteryhmiin, ja se  kyllä toimi. mutta jos lapsia oli eri luokilla, ei ehtinyt tavata kaikkia opettajia. Vaihdoissa oli apuna keskusradiokuulutus:

PÄIVÄKSI luvattiin sadetta, ja jouduimme pika-aikataululla siirtämään lasten pajat sisälle luokkiin. Monistuskonekin  teki lakon. Illalla pilvitaivas repesi, ja pihajuhlaosuus saatiin viettää leppeässä syysilmassa.

Hyvä kokemus, vaikka paljon töitä vaatikin. Kokoamme opettajien palautteen ja samoin tekee Koti ja koulu ry.  Pohditaan sitten, kannattaako vastaavaa tehdä joku toinen kerta. Kiitos kaunis kaikille mukana olleille ja erityisesti Espoon  suomenkielisen tulosyksikön erilainen vanhempainilta- projektille.

Ei kommentteja: