Kirjoja

Kirjoja

torstaina, kesäkuuta 02, 2011

Salaista tietoa

VIIMEISEN kouluviikon torstaille osui sopiva katko. Eilinen olikin melkoista juoksua. Tai ajelua. Yksi opettajistamme on täyttänyt vuosia, ja kaupunki halusi lahjoittaa hänelle Aallon maljakon (koulun rahoilla , Heh!). Eikun etsimään HR-neuvomoa. Sitten hakemaan keskustasta Ruusu-dvd:t. Neljä laatikollista. Sitten hakemaan viimeinen erä Ruusu-paitoja. Sitten koululle valmistelemaan johtokunnan kokousta. Hirveällä hopulla vielä kuorittamaan DVD-kansia johtokunnan  jäsenten pikkulahjaksi.


AAMUPÄIVÄKIN oli ollut touhua täynnä. Hain K-kaupasta kassikaupalla jätskejä, joita olen luvannut opetustuokioihin osallistuneille. Melkein kaikki "velat" on nyt maksettu. Infossa pohdimme vielä  lukkarien teon kannalta tärkeää kysymystä liikunanopetuksen järjestelyistä sekä suunnittelupäivään valmistautumisesta.

Salaisesta ja ei-salaisesta tiedosta

JOHTOKUNTA piti kesäkokouksensa klo 18.30-21.  Listalla oli paljon tärkeitä asioita, joista johtokunnan varapuheenjohtajan kirjoituksessa ensi viikolla enemmän.  Yksi niistä oli koulukohtaisen opetussuunnitelman hyväksyminen.  Tekstiin ei tehty muutoksia, mutta kävimme mielenkiintoisen keskustelun oppilasta ja hänen perhettään koskevista tiedoista, ja siitä, kuinka ne siirtyvät toimijalta toiselle.

Viime kesänä uusittiin perusopetuslainsäädäntöä. Yksi tavoitteista oli helpottaa opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömän tiedon kulkua. Toiseksi  samassa yhteydessä haluttiin varmistaa arkaluonteisen tiedon suojeleminen. Kolmanneksi haluttiin lisätä koulujen toiminnan avoimuutta koteihin nähden.

Moni asia on arkityössä tiedonsiirrossa vielä vaiheessa. Huoltajia kiinnostaa, millaista tietoa oppilaista liikutetaan, erityisesti nivelvaiheissa, kun lapsi siirtyy esikoulusta kouluun ja alakoulusta yläkouluun. Niinikään  kiinnostaa, pitäisikö vanhempien saada tietää kaikki, mitä lapsesta näissä palavereissa (ja oppilashuoltotyössä) puhutaan. Vai vain se, mitä selkeästi salassapidettävää on siirretty.

Mm. Espoonlahden alueella eräissä kouluissa on siirrytty järjestelmään, jossa alakoulu kerää huoltajilta lomakkeella ne tiedot, joita annetaan yläkouluun.  Tätä asiaa mekin käsittelimme kasvattajaverkon tapaamisessa muutama viikko sitten. Kuinka hoitaa tiedon siirto kaikkien osapuolten kannalta elegantisti ja kuitenkin niin, että oleellinen tieto siirtyy?

Keskustelu oli vilkasta, ja päätimme ottaa teeman mukaan ensi syksyn Aurora-seminaariin.

Ei kommentteja: