Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, kesäkuuta 05, 2011

Rehtorin kesäkammassa on 72 piikkiä

Kamman piikkejä voi käyttää paitsi hiusten hoitoon
myös ajaseurantaan.  Koulujen kesäkeskeytyksen
seuraamiseen tarvitaan 72-piikkinen kampa.
NYT on sitten koulunpito keskeytetty kesän ajaksi. Koulutaloon laskeutuu hiljaisuus ja rauha - jollei huomioon oteta Koti ja Koulu ry:n kesäkerhosta juhannukseen saakka kuuluvia pienten lasten iloisia elämän ääniä.

Kesäkeskeytys on  72 päivää, kun mukaan lasketaan viikonloput. Niin se  rehtorien hyvä ajatella, sillä jo aikaa sitten olemme käytännössä siirtyneet seitsemänpäiväiseen työviikkoon.  Työ ja vapaa-aika eivät enää eroa toisistaan niinkuin ennen. Työn luonne on nyt sellainen.

Kesäkeskeytys jakaantuu minulla kolmeen jaksoon: (1) Kolmen viikon alkukesään, joka päättyy juhannusaattoon (19 päivää), (2) Neljän viikon vuosilomaan (31 päivää) ja  (3) Kolmen ja puolen viikon loppukesään (22 päivää). Jos osaan pitää vuosiloman sekaantumatta kouluhommiin, käytössä on 41 päivää. Työpäiviä niistä on 14+16 eli 30.Uskokaa tai älkää, ne kaikki tarvitaan, jotta homma syksyllä toimii.

Alkukesällä siivoan oma  pääni ja työhuoneeni päättyneen lukuvuoden kuonasta.  Työpöytä pitäisi saada näkyviin paperivuorien alta.  Henkilöstöasiat hoidetaan, ja viimeiset opettajavalinnat tehdään. Lukuvuoden Tyhy-seminaariin on anottava lupaa.  Koulusihteerin kanssa käydään budjettitilanne niin hyvin läpi, kuin se nykyvälineillä on mahdollista. Laskemme, kuinka paljon tunteja on käytössä. Lukujärjestysten perusteet opettajien vaihtotuntiketjuineen  täytyy saada kuntoon. Kaikki seuraavan lukuvuoden suunnitelmapohjat tulee koota siisteihin mappeihin.

Konkreetit lukujärjestykset (se, mitä aineita kukin opettaa) jäävät  varmaankin loppukesään, parhaassakin tapauksessa lukkareita on hiottava. Tuolloin suunnitellaan konkreetisti seuraava lukuvuosi, monistetaan opetussuunnitelmat, varmistetaan, että oppikirjat ja tarvikkeet ovat ok.  jne.  Elokuun alussa rehtoreiden pitäisi saada tiedot alkuvuoden aikana kuluneista rahoista- se on tosi tärkeä tietoa kokonaisbudjetissa. Loppukesän suuria haasteita on saattaa pää taas työtilaan. Kaikki salasanat jne. on syytä kirjata muistiin vielä nyt, kun ne muistaa.

Kesäkeskeytys on hektisessä rehtorin työssä kuin keidas. Syke laskee terveeelliselle tasolle. On aikaa ajatella. Voi ratkoa  iloisia asioita. Kesällä rehtorin homma on herrasmiehen hommaa.

Ei kommentteja: