Kirjoja

Kirjoja

torstaina, toukokuuta 26, 2011

Kevätjuhlat

5.-luokkalaisen tytön tekemä Ruusus-
juliste. 

TÄNÄÄN Auroran koululla on siis kevätjuhlat. Jännittävää. Olisipa tekniikka jälleen kerran ystävä, eikä pettäisi.

Olemme varanneet Espoon kulttuurikeskuksen ison Tapiola-salin, jotta mahdumme kaikki: talon henkilökunta, oppilaat, oppilaiden vanhemmat sisaruksineen ja jotkut isovanhempineenkin katsomaan juhlaesitystä: 22 minuutin koko koulun elokuvaa Prinsessa Ruusunen. Pienempien oppilaitten esitys alkaa klo 18 ja isompien klo 19.

Prinsessa Ruusunen on satuklassikko, joka on vuosisatojen ajan puhutellut ihmisiä.  Vastakkain ovat hyvät ja pahat, niinkuin saduissa usein.  Tässä sadussa avataan varovaisesti myös pahuuden mysteeriä.  Haltijasta tulee paha, koska häntä ei kutsuta juhliin. Yksi jätetään ulkopuolelle, syrjään. Miksi?  Koska ei ole kuin 12 lautasta. Ihanko totta? Tulee sille säästölle melkoinen hinta. Onko Ruususen isä hyvä vai paha?  Hyvän ja pahan välillä on utuinen harmaa vyöhyke.

Hyvä lopulta voittaa. Niin kuuluu olla saduissa.  Mutta ei mystisesti. Tarvitaan joku, joka ei pelkää mitään. Prinssi Florestan Ja oikea aika. Ja rakkautta. 
"Rakkaus on suurempaa, kaikki esteet voittavaa.  Ikuinen on voima sen, tuo voima oikean rakkauden, niin suloinen, salaisuus sen, on rakkaus voima ikuinen", laulaa 6.-luokan oppilas Elias Uma Jutilan säveltämässä ja sanoittamassa elokuvan päätöslaulussa.
SADUT luovat uskoa elämään.  Elämä ei ole aina vain ruusuilla tanssimista. Mutta sekin aika tulee. Siksi lapset tarvitsevat satuja. Siksi aikuiset tarvitsevat satuja. Siksi Auroran koulun  oppilaat ja opettajat  ylpeänä esittävät  kevätjuhlassa koko koulun elokuvan Prinsessa Ruusunen niinkuin Grimmin veljekset ja  Sakari Topelius ovat sitä kertoneet.

Koti & Koulu ry:n aktiivit  ottavat juhlassa vastaan tilauksia,  joilla saa kopion joko tästä lyhyemmästä juhlaversiosta tai hieman pidemmästä ja paljon pelottavammasta versiosta, jossa tarina jatkuu onnellisista häistä  Charles Perraultin 1600-luvulla Ranskan hovissa kertomalla tavalla. Tasaraha 15 € mukaan.

Ei kommentteja: