Kirjoja

Kirjoja

torstaina, toukokuuta 12, 2011

Kaksi päivää OAJ:n valtuustossa

Kalastajatorpan kuva on lainassa hotelliketjun sivuilta.
OLEN loppuviikon virkavapaalla. OAJ:n (Opetusalan ammattijärjestö)  ylin päättävä elin: valtuusto  kokoontuu nimittäin 12.-13.5. Kalastajatorpalla Helsingissä, ja minä olen yksi 150:sta valtuutetusta. Tällä kertaa on varattu  vespailijalle ihanteellinen  kokouspaikka.

Valtuuston  kesäkokouksen asialistalla on  mm. kuulumista sopimusneuvotteluista  ja työmarkkinatilanteesta  sekä joukko sääntömääräisiä talousasioita. Kokous pitäisi vetää lähes paperittomasti. Siksi valtuutetuille on hankittu läppärit. Mac-miehenä käytän kyllä omaani.

Ilmoittautuminen kokoukseen  alkaa klo 9. Ennen varsinaista kokousta kokoontuu YSI (yleissivistävät opettajat) oman ryhmäkokoukseensa.  Sen jälkeebn Luokanoopettajaliitto jakaa lo-edustajille tuoreet Luokanopettajan päiväkirjat.  Ennen kokousta on vielä lounas 11.30-13.

Klo 13 alkavan kokouksen esityslistalla on siis mm.:
  • Virka- ja työehtosopimusneuvottelut ja muut ajankohtaiset työmarkkina-asiat (Valtuusto saa selonteon virka- ja työehtosopimusneuvotteluista ja muista ajan-kohtaisista työmarkkina-asioista)
  • Tilinpäätöksen vahvistaminen, vastuuvapauden myöntäminen ja ylijäämän käyttö
  • Toimiston henkilöstökertomus vuodelta 2010 
  • Selvitys järjestön sääntöjen uudistamislinjauksista ja aikataulusta
  • Lähetekeskustelu vuoden 2012 talousarviosta
  • Varsinaisten jäsenmaksujen suuruus ja kantotapa vuonna 2012 (esitys edelleen  0,95 %  ansiotuloista). 
  • Valtuuston ja hallituksen jäsenten palkkiot ja matkakustannusten korvaukset sekä 
  • hallituksen jäsenten kulukorvaukset
  • Vastaukset valtuustoaloitteisiin; Kesäkokoukselle on esitetty yksi aloite, johon hallitus esittää vastattavaksi.
Kahvitauko pidetään klo 15.00-15.30. Sen jälkeen on varattu aikaa ryhmäkokouksille.  YSI kokoontuu klo 18 pohtimaan isossa salissa tehtyjä ponsia ja muutoseistyksiä ja antaa evästykset valiokuntiin lähteville edustajilleen. 

Illallinen alkaa klo 20. Mutta sen minä jätän väliin. Home sweet home.

Perjantain aikataulu 

Kokos jatkuu sitten perjantaina. Aikataulu on seuraava:
klo 9.00- 10.00 Valiokunnat (Minä menen käsittelemään koulutuspoliittisia asioita)
10.30 Koulutusosa (Sen aikana hallitus ottaa kantaa valiokuntien tekemiin ratkaisuehdotuksiin)
11.30 Lounas
13.00 Päätökset (Isossa salissa nuijitaan päätökset)
14.00 Kokouksen päätös. Kahvit.

MINIRAPORTIT

LAITAN kokouksesta miniraportteja, kunhan jotain  mielenkiintoista tapahtuu. Paikalla ei ole langatonta verkkoa, joten saa nähdä kuinka homma toimii.

Raportti 1   klo 11.15

YSI istunut nyt 75 minuutia. Isoon saliin on tulossa ihan mielenkiintoisia puheenvuoroja mm. paikallisesta sopimisesta, luokanvalvojan tehtävien harmonisomisesta, epäpätevien opettajien asemasta OAJ:ssa... Järjestön rakennetta ollaan uusimissa. Ehkä valtuustoa pienennetään. Ehkä siirrytään sähköisiin vaaleihin...

YSIN  kokouksen puheenjohtajat ja
sihteeri
Raportti 2   klo 13.50

Nyt on lounas syöty. Meidän espoolaisten (Heli, minä ja Sari) pöytään istui mm. puheenjohtaja Luukkainen.

Kokous on juuri alkamassa. Puheenjohtaja päätti minuutti sitten omien sanojensa mukaan liian pitkän puheen.
Raportti 3   klo 14.50

Kokous on järjestäytynyt. Olemme kuulleet ajankohtaisia  virkaehtosopimusasioita ja  parhaillaan puhuu (espoolainen) Heljä Misukka. Iloinen ihminen ja napakkaa puhetta ilman kalvoja. Puheenvuoropyyntöjä nyt taululla kuusi. Minä menen kohta jonoon mukaan.

Raportti 4   klo 16.03

Kahvit ja makeapala nautittu. Veteraanopettajien pj. tuo nyt terveisiä.  Pian SOOL. Puheenvuoropyyntöjä 9. Minä numerolla 7.

Kohta ei enää tarvitse istua tuppi-
suuna.
Oma ponteni kuuluu : "Hallitus antaa valtuustolle selvityksen niistä keinoista, joilla opettajien ja rehtorien koko työ saadaan työajan ja palkanmaksun piiriin."

Karu, vakava, ponsi saatetaan sitten retorisesti värikkäällä lähetteellä. Jonka keskeisiä ajatelmia ovat:
- suomalainen ainakin Cygnaeukseen ja Snellmaniin asti ulottuva opettajuus on ainutlaatuinen.
- sen ydin on syvä eettinen, sivistävä maailmaa  ja lasta jalostava opetus, jossa lapsen persoona kasvaa.
- tämä opettajuus muodostaa opettajan ammatin imuvoiman. Valitettavasti opettajan ammattiin on siirretty ja siirretään jatkuvasti toisarvoisia professioon kuulumattomia työtehtäviä, joiden määrä alkaa syövyttää  ammatin arvokkainta ydintä, ja uuvuttaa, kyynistyttää maamme tulevaisuuden kannalta tärkeää arvotyöntekijäryhmää. Opettajat haluavat opettaa.  
- suomalaista  opettajuutta on suojeltava. Suomalaisen opettajan työtä on puhdistettava.  Opettajien tulee voida "antaa opetusta". Opettajan virkatehtävät on määriteltävä niin, että työllä on rajat. On luotava opettajan työlle sellaiset työaika- ja palkkarakenteet, että kaikki opettajien ja rehtorin työ mahtuu niihin ja siksi...

Raportti 5   klo 16.50

Puheenvuoro pidetty. Nyt käydään läpi järjestön taloutta. Aika kovaa kritiikkiä on esitetty siitä, että solmitut sopimukset eivät ole tuottaneet kaikille opettajille korvausta inflaatiosta. Kun palkat ovat nousseet paperilla, tuntimääriä on vähennetty erityisesti ammatillisella puolella. Moni on käynyt nostamassa esille vääryyksiä, jotka liittyvät siihen, että samaa työtä tekevillä opettajilla ei ole samaa palkkaa.


Raportti 6   klo 18.01

Kokous menee hieman yliajalle. Kuulimme työryhmän hahmotelmia OAJ:n järjestörakenteeseen. Valtuustoa halutaan pienentää. Valmiutta sähköiseen äänestykseen halutaan vahvistaa.  Valtuustolle oli lähetetty erillinen aloite, jossa kritisoitiin henkilökohtaisia lisiä epäeettisiksi.

Ei kommentteja: