Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, helmikuuta 05, 2011

Upeat, vanhat kirjat

SURULLISTA kyllä kasvatusalan klassikkokirjat katoavat luonnollisen poistuman myötä. Onneksi on Helmet  ja Helsingin kaupunginkirjaston varasto, jossa näitä hauraita kirjavanhuksia säilytetään

Onneksi on myös Huuto.net , netissä toimiva virtuaalinen osto- ja myyntiliike. Sen kasvatusalan kirjojen osastolla on  tarjolla upeita teoksia.

Olen nyt kuukauden aikana ostanut muutaman euron  kappalehintaan pian metrin pinollisen,  mm. harvinaisia Matti Koskenniemen teoksia. Ostoshelmenä pidän  myös vähän kalliimpaa J.-J.Rousseaun Emile-teosta. Pakko myöntää, että olen innostuksessani tilannut myös sellaisia teoksia, jotka jo ovat hyllyssäni:-) Mutta ne voi taas myydä ilmaiseksi samaisessa Huutonetissä. Näin harvinaiset herkut kiertävät. Täydet hyllyt tyhjenevät ja tyhjät täyttyvät. Posti kulkee. Ja haeskelun aikaa säästyy.

MIKSI sitten lukea vanhoja kirjoja? Ilmestyyhän meillä jatkuvasti uusia teoksia?  Suomalaisen kasvatusopin perinne on liian arvokas unohdettavaksi. Oma aikamme ei oikein usko käsitteiden analyysiin; tästä näkökulmasta elämme ehkä pinnallisempaa aikaa.

Omalta pieneltä osaltani pelastan näitä kirjoja talteen konkreetisti kirjahyllyyni. Lisäksi yritän kirjoittaa niiden parhaat ajatukset  tänne blogiin. Luvassa on siis uusia lastuja vanhoista kirjoista.

Ja lopulta, pelastan näiden klassikoiden ajatuksia  uusiin teoksiin uuden sukupolven rakennusaineiksi. Siksi syntyi sata sanaa didaktiikasta ja kasvatuksesta. Ja siksi trilogian kolmas osa on jo työn alla...

Ei kommentteja: