Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, toukokuuta 03, 2008

Kati lähti Amerikkaan

PERJANTAI oli koulupäivä. Vapun jälkeen melkoinen osa oppilaita oli opettajien myöntämällä lomalla. Ja muutama opettaja oli virkavapaalla. Päivän teemana oli työ. Lauloimme opebändin säestyksellä työlauluja, ja sitten siirryimme konkeetisti töihin: siivoamaan koulun pihaa, Lippajärventien ja Träskändän puistotien pientareita, Träskändan puistoa ja Pikku Auroran pihaa. Ulla oli tilannut lavan, johon roskat kerättiin. Sitten syötiin hernekeittoa.

Kaikki meni oikein hyvin, paitsi ettei ihan. Kolme yläkoulun oppilasta oli poistunut luvatta omalta koulultaan ja tuli haastamaan riitaa yhden koulumme oppilaan kanssa koulutaloon sisälle. Kyseessä oli toinen kerta- ja nyt pojat tunnistettiin vaikka karkuun lähtivätkin. Kuraattori hoiti tiedon heti yläkouluun. Surullista. Surullista. Yksi pojista oli viimevuotisia oppilaitamme. Kaksi naapurikoulun kasvatteja.

OPPILAAT pääsivät kotiin klo 12.45, paitsi kolme veijaria, joille pidettiin puhuttelua vappuaaton koulupäivän omatoimisesta lyhentämisestä. Saas nähdä, menikö puhe perille.

SARPILAN Jukka piipahti koululla, ja pidimme toukokuun mentor-istunnon. Hieno vaihe elämässä: aloittaa vakinaisena rehtorina elokuussa. Yritin oikein muistella, miten itse ensimmäiseen lukuvuoteen valmistauduin. Laatikohan edellinen rehtori Olavi Lamberg ensimmäisen vuoden lukkarit? Vai teinkö ne itse? Opettajat Olavi oli kuitenkin rekrytoinut. Ja harmaa tili oli tyhjennetty :-)

KUVA: Blogin pitäjä 90-luvun alun aika tuoreena rehtorina.

Malttamattomana pestiä kuitenkin odotin. Muistan kutsuneeni opettajakunnan saunomaan silloin W+G:n saunatiloihin (Taituri-kirjasarja oli ilmestynyt, ja Suomi-Vihosen Sirkka järjesti tilan (iltapaloineen) meille. Toivasen Tapsa oli tuolloin Kouluhallituksessa ja hän järkkäsi Auroran koulun mukaan Kulttuuriprojektiin.

KUVA: Kati Tuurala

ILTAPÄIVÄN päätteeksi ajelin Vespalla Tapiolaan saattamaan Microsoftin Kati Tuuralaa Ameriikkaan. Kati siirtyy Tulevaisuuden koulu-projektiin. Voileipäkakkua syömässä oli PiL-projektin ohjausryhmää, firman väkeä ja muita Katin työtovereita. Ehdin vaihtaa ajatuksia päivänsankarin lisäksi mm. Kirsi Lindroosin, Irmeli Halisen ja Liisa Huovisen kanssa. Vähän tuntui hyvältä, kun Kati pyysi lupaa esitellä laatimaani Muutoksen lokikirjaa guru Fullanille.

Matkaevääksi maailmanvalloittajalle annoin Sata sanaa opetuksesta- kirjan. Jottei suomalainen didaktiikka vallan unohtuisi. Vastalahjaksi sain kotiin vietäväksi sacher-kakun. Nam.

Ei kommentteja: