Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Hölmöläiset tulevat- kolme yötä vielä!ENSI tiistaina sadat hölmöläiset kokoontuvat siis Pikku-Auroraan. Ainakin osan aikuishölmöistä tunnistaa muun roolivaatetuksen alta pilkottavasta mustasta t-paidasta, jossa lukee Hölmöläinen 2008. Reippaan logon on suunnitellut TriMixin Eerika. Painatamme paidat tuttuun tapaan PaitaMyllyssä, ja niitä saa tilata Hölmöläistapahtumassa omakustannushintaan 10 €/kpl.PS. Sunnuntain LänsiVäylässä oli vielä puffi tapahtumasta otsikolla "Espoolainen, ole ylpeästi hölmöläinen!"
Tapahtuma on saanut mukavasti julkisuutta, ja nyt on hieman hikipinnassa, että olemme ennakkomainonnan näköisiä :-)Tai että sataa kaatamalla. Mia Lindströmin juttu juoksee seuraavasti:

" Kaikkihan muistavat tarinat hölmöläisistä. Nuo hellyttävät kyläläiset toivat valoa ikkunattomaan taloon ulkoa kantamalla ja veivät pimeyttä ulkoilmaan säkeillä. Lopuksi nokkelat hölmöläiset kaatoivat talon seinät valon maksimoimiseksi. Eivätkä hölmöläiset jääneet neuvottomiksi peittoa jatkaessakaan. Peittoa lyhennettiin toisesta päästä, jotta se pitenisi toisesta.

Auroran koulun rehtori Martti Hellströmin mukaan hölmöläiset ovat Espoon Bembölestä kotoisin. Sakari Topelius yritti aikoinaan sijoittaa hölmölää Hämeeseen, mutta hämäläisten synti on hitaus, ei hölmöys.
– Minusta me voimme omia hölmöläiset ihan hyvin Espooseen. Vähän niin kuin rovaniemeläiset ovat omineet joulupukin, Hellström toteaa.

Hellström on taidetalo Pikku-Aurorassa 13. toukokuuta järjestettävän Suuren hölmöläisjuhlan primus motor. Hän on suunnitelut hölmöläisjuhlan yhdessä Espoon perinneyhdistys Auroran kanssa. Idea hölmöläisjuhlasta syntyi yhdistyksen viime vuonna pidetyssä seminaarissa.
– Hölmöläisten tempaukset ovat osa espoolaista perinnettä, ja siitä kannattaa olla ylpeä, hän perustelee.

Hölmöläisten tempauksiin voi tutustua Pikku-Aurorassa koko päivän ajan. Espoolaiset koulut ja päiväkodit ovat perehtyneet aiheeseen ja tuottaneet juhlaan omia hölmöläiskulttuuriin keskittyviä esityksiään sekä musiikkia, teatteria ja tarinoita.
– Hölmöläistarinat eivät ole monellekaan koululaisille tuttuja entuudestaan. Ne ovat kuitenkin juonellisesti hyviä ja sopivan napakoita koululaisten esitettäviksi, Hellström kertoo.

Hauskoissa tarinoissa on Hellströmin mukaan myös syvempi sanoma, piiloviesti.
– Tässä suorituskeskeisessä maailmassa hölmöläiset ovat hyvä esimerkki siitä, ettei kaikkea täydy ottaa niin vakavasti. Elämässä voi vähän hauskuutellakin.

Suuri Hölmöläisjuhla taidetalo Pikku-Aurorassa (Järvenperäntie 1-3) 13.5. klo 11–15 ja klo 17– 20. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Hölmöläisjuhlassa tapahtuu
* Pirkko-Liisa Surojeginin Suomen lasten hölmöläissadut -kuvitusnäyttely.
* Hölmöilykaappi. Kaapissa voi puhua kaikkein pöhköimpiä juttuja. Kamera kuvaa höpinät. Kello 11–15 ja 17–19.
* Espoon kirjailijoiden hölmöt jorinat. Uusia hölmöläistarinoita Jukka Jokirannan lukemana. Kello 13.30, 14.30 ja 17.30.
* Hölmöläispolku. Koululaisten esittämiä hölmöläistarinoita Pikku-Auroran ympäristössä. Kello 12–13, 14–15 ja 18–19.
* Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti. Yksi Suomen suosituimmista lastenorkestereista päättää juhlan konsertillaan kello 19 alkaen. "

Ei kommentteja: