Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, syyskuuta 04, 2019

120 fuxia aloitti opinnot

EILEN oli hieno  päivä. 120 upouutta luokanopettaja-opiskelijaa oli ensimmäistä kertaa didaktikko-"mafian" koulittavina. Edellisen viikon ajan opiskelijatutorit olivat perehdyttäneet heitä Helsinkiin, Helsingin yliopistoon ja opiskelijaelämämään. Nyt alkoi sitten vakavampi opinsauna, jossa heistä kasvatetaan tiedeyhteisön jäseniä.

ENSIMMÄINEN kurssi, jonka he suorittavat on nimeltään pedagoginen vuorovaikutus. Se alkoi kansainvälisesti tunnetun kouluttajan, dosentti Markus Talvion luennolla tunne- ja vuorovaikutustaidoista modernissä Minervasalissa. Upea aloitus, sillä vuorovaikutus on todellakin niin opetuksen kuin kasvatuksen ihan keskeinen käsite.

90 minutin luennon ja pikku tauon jälleen opiskelijat jakautuivat ensin kahteen ryhmään pääaineensa: kasvatustiede tai kasvatuspsykologia mukaan. Ja sitten kasvatustiedettä pääaineenaan opiskelevat menivät omiin  viiteen ryhmään A-E.  Kussakin on noin 20 opiskelijaa. Minulla on ilo toimia E-ryhmän vetäjänä ja tutoropettajana.

kukin ryhmä piti ensimmäisen kokoontumisensa. Aikaa ei ollut liikaa, koska opiskelijatutorit veivät heidät retkellä Suomenlinnaan. Mutta sen verran ehdimme jutella, että ainakin E-ryhmä on tosi motivoitunut. He haluavat olla opettajia. Heillä on upeaa kutsumasta. He haluavat tehdä arvokasta työtä ja pelastaa kasvatuksen keinoin maailman.  Tällä PEDVV-kurssilla heitä ryhmäytetään ja he harjoitelevat myös opettamista pitämällä session valikoiduista vuorovaikutusta käsittelevistä ammattikirjoista.

Jakauduimme viiteen osaryhmään. Kukin niistä sai ensimmäisen omatoimisen tehtävän: suunnitella jokin ryhmäytymistä edistävä leikki seuraavaan 17.9. pidettävään istuntoon. Viime vuoden kokemuksista paljon oppineena puhutin omaa poruukkaani pitkään yhteistoiminnallisen toiminnan pelisäännöistä.

ENSI viikolla saan aloittaa heidän kanssaan (tai ainakin pääosan)  toisen kurssin, jonka nimi on Opetuksen suunnittelu, totetus ja arviointi. Sen aikana he observoivat opetusta ohjatusti  opetusta normaalikoululla. Kokemuksia puretaan sitten ryhmissä.

UPEAA saada olla innostamassa näin upeaa porukkaa.

Ei kommentteja: