Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 06, 2017

Ajatuksia Bible-sarjasta Loppiaisen(kin) kunniaiksi

LOPPIAISEN kunniaksi pohdin tässä lastussa Netflixistä seuraamaani megalomaanista videosarjaa Raamatusta. Kyseessä on 10- osainen minisarja; jokainen osa kestää noin 50 minuuttia, yhteensä 440 minuuttia.  Viisi ensimmäistä osaa kertoo  Vanhasta Testamentista (luominen, syntiinlankemus, Noak, Abraham, Exodus ja ihmemies Simon). Viisi jälkimmäistä Jeesuksesta ja hänen apostoleistaan.

Aviopari Downey- Burnettin loivat kokonaisuuden tukenaan joukko pappeja, rabbeja ja teologian tutkijoita. Jokaisen osan alkutekstin mukaan sarjassa pyritään olemaan uskollisia Raamatulle. Hyvä  tavoite, muttei ihan helppo. Varsinkin Jeesuksen osalta, josta neljä evankeliumia kertovat kukin omalla tavallaan.

Tekijöiden tavoite oli saada  ihmiset takaisin Raamatun ääreen. Heidän mukaansa koko kirjan läpi kuuluu viesti: Jumala rakastaa ihan jokaista. Hmm. Pakko todeta, että kyllä tässäkin sarjassa Vanhan Testamentin Jumala myös käskee teurastamaan ihmisiä- ja jopa enkelit tappavat.

Niin tai näin, tämä vuonna 2013 julkaistu sarja on saanut huikean määrän katsojia, toistakymmentä miljoona, niin kaapelitv:ssä kuin muuallakin. Sarja on saanut myös  Emmy-palkinnon.

VISUAALISESTI Bible on toteutettu hienosti. Efektejä osataan käyttää. Mm. reiät Jeesuksen käsissä ovat hienot. Jerusalemin kaupungista  saa hienon käsityksen, samoin Galilean maisemien kovuudesta ja vaativuudesta. Epookkia on tavoitettu varsin hyvin myös puvustuksessa aina kansan hampaattomia suita myöten. Paitsi pääosan esittäjien osalla. Heillä on amerikkalaiseen tyyliin täydelliset hampaat. Eivätkä kaikki kampauksetkaan ole ihan tuolta ajalta. Eikä silloin tainnut olla vielä botoxiakaan (Marian esittäjällä on).

Greg Hicks = Pilatus
ROOLITUS on tehty niin, ettei tehtäviin palkattu kuuluisuuksia. Mutta oliko pakko valita ihan amatöörejä?  Jeesusta näyttelevällä Diogo Morgadolla on lähes koko ajan (Via dolorosaa lukuuottamatta)  vain yksi hempeä ilme. Parhaiten - minusta - näyttelee  Greg Hicks, jolle on annettu julman Pontius Pilatuksen rooli. Hyvän roolityön tekee myös Joe Forte nuorena Mooseksena.

ENTÄ itse sisältö? Sarja on tehty "huippukohta-periaatteella". Jo käytettävissä olleen ajan vuoksi osa  Raamatusta on pakko ohittaa joko kokonaan tai muutamalla kertojan kommentilla. Mutta millaisena pääkohdat esitetään?

Vanha Testamentti

Abraham ja Saara.
VANHASTA  testamentista piirtyy kuva varsin julmasta maailmasta. Israelia kuvataan sinne tänne heiteteltynä kansana,  joka orjuusjaksoja lukuunottamatta on kiivaasti puolustanut oikeuttaan määrätä itse itsestään.  Vihollisia on riittänyt. Ja kapinoitsijoita.

Jumala on pelottava. Jumala ei tässä jylise tai puhu äänenä.  Hän vaikuttaa luonnon kautta.  Hänen tahtoaan tulkitaan luonnosta ja tapahtumista.

Tahtoa selittävät myös enkelit, jotka  ovat hymyttömiä mieshahmoja sotaisine vaatteineen ja sormuksineen.

Uusi Testamentti

Jeesus ja opetuslapset
UUDEN testamentin osalta seurataan pitkälti Luukkaan ja Matteuksen evankelimien juonta, mutta poimintoja on muistakin.

Toisin kuin tavallisesti Joosef kuvataan Marian ikätoveriksi. Jeesus syntyy tallissa Betlehemissä. Perhe pakenee Egyptiin ja palaa monen vuoden kuluttua. Mutta kuten tavallista, sitten Joosef katoaa.

Pian  ollaankin  Jordanilla, jossa Johannes Kastaja uppokastaa Jeesuksen. Johannes tapetaan. Saatana kiusaa Jeesusta autiomaassa. Kiusauksista selvittyään Jeesus kokoaa omat opetuslapsensa. Sitten porukalla kertomaan Jumalan valtakunnasta ja tekemään ihmetekoja.

Ryysyläisporukka saa juutalaisen papiston huolestumaan kansan (oikeasti omasta) tulevaisuudesta. Kun tämä alkaa riehua temppelissä, se päättää  tapattaa yhden maalaisen koko kansan edun puolesta. Roomalaisten julmuus ja ylimielisyys kuvataan realistisemmin kuin Raamatussa, mutta kyllä  sarja kuvaa juutalaiset itse Jeesuksen kuolemaan tuomitsijoiksi.

Jeesuksen pidätystä, kuulustelua, kidutusta, kärsimystä ja kuolemaa kuvataan pitkästi ja verisesti. Ristillä on  hänen kanssaan kaksi muutakin - mutta jo aiemmin on näytetty, että tienvarsilla oli ruumiita ristillä mätänemässä muitakin.

Temppelin esirippu repeää. Opetuslapset pakenevat. Juudas hirttää itsensä. Hauta on tyhjä. Jeesus ilmestyy opetuslapsille. Hän nousee pilviin ja lupaa heille Pyhän hengen. Se tuleekin, ja opetuslapset alkavat puhua kielillä. Heitä vainotaan.  Stefanus ja Jeesuksen veli Jaakob tapetaan. Helluntaista rohkaistuneina he lähtevät viemaan viestiä kaikkeen maailmaan- ja kuolevat yksi kerrallaan marttyreinä. Myös opetuslapsia aiemmin vainonnut Paavali.

KRITIIKKIÄKIN sarja on saanut.  Toiset ovat hyvin tarkkoja. Yksityiskohdissa onkin paljon virheitä. Noakin pojat eivät olleet arkissa lapsia.   Enkelit eivät Raamatussa osallistu Sodoman teurastuksiin. Jne.

Sarjan Jeesus-kuvasta

EHKÄ paljolti Jeesusta näyttelevän Diogo Morgadon roolityön vuoksi Jeesus näyttää jollain lailla eteeriseltä androgyyniltä.

Missään tapauksessa Jeesus ei ole valtakunnankapinallinen. Pikemminkin nimenomaan rauhanomainen, hengellinen reformaattori, joka Lutherin tapaan haluaa puhdistaa uskoa ja vastusti siksi rikasta eliittipapistoa.  Luther kiisti rikkauksia kirkolle tuoneet aneet. Tämä Jeesus temppeliin viedyt uhrit.  Sarjan Jeesus on köyhien Jeesus, jonka   keskeinen lupaus on Jumalan valtakunnan tulo, joka tuo köyhille uuden toivon. Rikkaille hän ei puhu.

Sarjan edetessä message muuttuu. Arvojen ja elämän muutoksen sijaan tuleekin ohje: saada kuolemattomuus vain uskomalla Jeesukseen.

Aivan sarjan viime minuuteillä tämä valtiolliseksi Messiaaksi odotettu (ja Vanhassa Testamenissa ennustettu) Jeesus muuttuu Paavalin ja Johanneksen puheissa  kansainväliseksi Kristukseksi.

Näin kerrottuan sarja nivoo yhteen Jeesus-liikkeen ja hänen kuolemansa jälkeen syntyneen Kristus-liikkeen. Mikä ei ehkä ole ihan totta. Liimaus tehdään Jeesuksen lähetyskäskyllä (kaikki kansat) ja Paavalille  näyssä annetulla tehtävällä.  Historiaa tuntevista moni näkee asian toisin. Ei muihin maihin voinut "myydä"  kertomusta juutalaisten Messiaasta.  Ihmis-Jeesukselle Israel oli kaikki kaikessa. Paavali teki hänestä globaalin. Siksi Kristus oli irroitettava Messiaasta ja juutalaisesta "harhaopista" oli tehtävä uusi uskonto.

Varoitus

Harmi.  Aikuiselle ennen muuta visuaalisesti paljon antava sarja suorastaan mässäilee väkivallalla.  Niinpä sarjaa ei voi  suositella lapsille.

Ei kommentteja: