Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, toukokuuta 31, 2016

Täällä Skagafjordur. Kuuleeko Suomi?

TÄÄLLÄ Islannissa kello on nyt 18.20. Teillä Suomessa kolme tuntia enemmän. Terveisiä. Ensimmäinen päivä pohjoismaisesta konferenssista "Nordic twin town meeting" on nyt hoidettu kanta.

AAMU alkoi vähän pilvisenä. Lämpötila oli koko päivän siinä +10 °C.

TÄMÄN päivän ohjelma oli seuraava:

Klo 7.30 alkaen aamiainen. Kahvia, mehua, jugurttia, leipää, leikkeitä ja hedelmiä.

Klo  9.10 Bussilla paikallisella vapaa-ajan talolle.

Tervehdyssanojen jälkeen jokainen delegaatio esitteli omaa kaupunkiaan dioilla. Mukana oli viisi ystävyyskaupunkia: Espoo, Kristianstad,  Koge, Kongsberg ja Skagafjord. Espoon kehui Seppo Huhta.

Noin klo 10 kuultiin nuorten pohjoismaisesta osallisuushankkeesta, johon kuuluu kasvokkaintapaaminen. Se maksaa. Intoa on ollut jatkaa, rahasta on kuitenkin pula ja tietokaan ei ole ihan kulkenut.

Suomalaisten osalta tilannetta kuvaili Niina Ekstam.

AAMUN toinen teema alkoi kahvitauon jälkeen: Koulutuksen innovaatiot. Jokainen maa piti 15-20 minuutin alustuksen. Suomen tilanteesta kertoi Marika Lostedt. Ja hyvin kertoi.

Yhteenvetona viidestä  alustuksesta voi todeta, että missio on lähes kaikkialla sama: siirtää fokusta opettamisesta oppimiseen, ja tuoda ICT ja 21. vuosisadan taidon keskiöön.  Tanska näytää nyt kuitenkin hiihtävän omia latujaan.  Opettajia pannaan kuriin, testejä lisätään. Heidän tavoitteenaan on nostaa opetuksen (mitattavaa) laatua perusoppiainessa.

Paikallinen ICT-kouluttaja piti hienon, napakan esityksen Islannin suunnasta.  Kahden kesken jutellessä hän ihaili suomalaista koulua ja sen opetusohjelmaa, jossa arvostetaan kaikkia oppiaineita.

Nuori opettaja  onkin rekrytoitu mukaan mm. suomalaiseen HundrED- hankkeeseen.

AIKATAULU piti aika hyvin. Koneet tietysti temppuilivat. Ainakin joitain meistä (minuakin) suomalaisista kiukutti, että skandinaaviveljemme ja - siskomme puhuivat kukin omaa kieltään, vaikka englanti oli sovittu konferenssin kieleksi.

LOUNAS syötiin  Kaffi Krókurissa. Tarjolla oli huikeaa sienikeittoa, kanasalaattia ja  kuorrutettu lohta. Maiskis.

SUORAAN ravintolasta lähdettiin sitten kiertoajelulle Hólarin aluelle. Iso bussi ajoi ylikapeita teitä mutta turvallisesti.

Näimme mm. uuden pakanapyhätön (Islannissa on oikeasti myös vanhan muinaisuskonnon palvoja), saaren vanhimman kirkon (oikein piispa oli meille esittämässä sitä), huikean hirsirakennuksen, joka toimii piispan pappilana.  ja kuinka hevosia koulutetaan Islannissa.

HOTELLILLE saavuimme noin kello 18.  Pieni breikki teki oikein hyvää. Muutama puhelu ja emailviesti. Illallinen täytyy jaksaa nauttia klo 19.30.

Ilta päättyy Hotellin baariin järjestettyihin olutmaisteluihin. Huomenna ohjelma jatkuu vasta klo 10. Paitsi Jouni J. Särkijärvellä, joka edustaa Espoota tuntia aikaisemmin kaupunginjohtajien tapaamisessa.Ei kommentteja: