Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, toukokuuta 10, 2016

Ops-terveisiä Tallinnaan

OLIPA upeaa päättää tämän kevään ops-valmennuskierros juuri Tallinnan suomalaiseen yhteiskouluun.

Tallinnan suomalainen koulu – TASK – on  mielenkiintoinen koulu. Oppilaita on noin 80 eskarista lukioon- ja vain osalle suomi on ensimmäinen kieli, muille toinen, kolmas tai neljäs.  Koulukielenä on suomi.

Koulussa on  kymmenkunta opettajaa, lähes kaikki suomalaisen opettajankoulutuksen saaneita.  Rehtorina on mm. monelle espoolaiselle tuttu Sanna Hirvola.

OPIN, että TASK on yksi Suomen virallisista ulkomaankouluista. Viisi muuta ovat Aurinkorannikon suomalainen koulu, Brysselin suomalainen koulu, Moskovan suomalainen koulu, Pietarin suomalainen koulu ja Tarton suomalainen koulu.

Viralliset ulkomaankoulut ovat Suomen perusopetuslain alaisia yksityiskouluja, joilla on todistuksenanto-oikeus ja jotka saavat oppilaskohtaista valtionapua Suomen valtiolta.  Ulkomailla toimivien koulujen järjestämislupaa ollaan muuttamassa opetus- ja kulttuuriministeriössä. Muutosesitys koskee pysyvästi ulkomailla asuvien suomalaisten koululaisten oikeutta valtionosuutta. Valtionosuuksia ei haluta maksaa niille, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa (siis niiltä, jotka asuvat pysyvästi ulkomailla) ja tästä vanhasta käytännöstä luopuminen aiheuttaa tietysti ongelmia. Ulkomaan kouluilla on oikeus periä kohtuullisia oppilasmaksuja- toisin kuin kouluilla kotimaassa.  Koulut tarvitsevat myös paikallisen toimintaluvan.

TASK on  yksityinen, ja niinpä sillä ei ole käytössään eikä kiusanaan kunnallista byrokratiaa.  Toiminnasta vastaa Tallinnan suomalaisen koulun tuki ry. Sen johtokunnan jäsenet ovat koulun oppilaiden vanhempia. Koululla on terveentuntuiset, hyvässä kunnossa olevat tilat ja mukava aikuisporukka. Luokat ovat yhdysluokkia- jopa yläkoulun 7-9.

Tiina Mäkelä on tehnyt vuonna 2014 Tallinnan suomalaisesta koulusta gradun. Se löytyy tästä linkistä:
https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/96396/GRADU-1418132658.pdf?sequence=1

MINÄ siis olin siellä sparraamassa porukkaa ops-työssä.  Opsia ollaan  TASKissa uudistamassa, ja uusien perusteiden mukainen opetus alkaa ensi syksynä. Aikaa oli viisi kalenterituntia, ja etenimme yli 600-sivuisen järkäleen kiinnostusalue kerrallaan. Vaikka Helsingin ja Tallinnan välissä on 86 kilometriä vettä, hyvin siellä oltiin kartalla, mitä uudella opsilla tavoitellaan.

Erityisenä haasteena myös ops-työssä  on suomalaisten perheiden ulkomaille muuton väliaikaisuus. Osa oppilaista  on koulussa vain yhden lukuvuoden. Miten järjestää pienten yhdysluokkien opetus niin, että Suomeen palaava lapsi pääsee oman ikäistensä luokalle- minkä vuorokurssiopiskelu voi vaarantaa? Myös opettajista monet haluavat vain vuoden- parin kokemuksen.

KEIKKANI osui tosi komeaan aikaan. Tallinna kylpi auringossa. Kirkkaassa valossa näki, kuinka kaunis kaupunki se on.

Ei kommentteja: