Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, toukokuuta 30, 2016

Islantiin kuulemaan koulutuksen innovaatioista

Laitoin jo etukäteen tulemaan kortin Islannista. Sitähän ei tiedä, toimiiko
niin kaukana netti.
EDESSÄ  siis konferenssimatka Islantiin, pieneen pohjoiseen Espoon ystävyyskuntaan Skagafjorduriin.

Kone Islantiin nousee klo 15.30, ja perillä Reykjavikissa about 19.30 Suomen aikaan. Sitten 4-5 tuntia bussissa. Perillä siis noin 24 Suomen aikaa- paikallinen kello näyttää iltayhdeksää.

TIISTAINA konferessiohjelmassa on kaksi teemaa: nuorten hyvinvointi ja koulutuksen innovaatiot.  Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitää Seppo Huhta.

Jälkimmäisestä teemasta alustaa espoolainen Marika Lostedt. On mielenkiintoista kuulla, mitä uutta Islannin kouluihin kuuluu. Netin perusteella 2.-6. vuotiaan käyvät  leikkikoulua. Varsinainen koulunkäynti aloitetaan kuusivuotiaana, ja  oppivelvollisuus  kestää 16vuoteen saakka. Peruskoulun jälkeen mennään lukioon tai ammattikouluun. Harvaanasutuilla seuduilla  koulumatkat ovat pitkiä, ja koulua käydään asuntoloista käsin.  Maassa on muutama yliopisto, joista osa on yksityisiä. Opettajankoulutus on liitetty muutama vuosi sitten yliopistoon. Luokanopettajaksi valmistutaan kolmessa vuodessa.

KESKIVIKKOAAMUNA tapaamme kaupunginjohtajan. Puheenvuoron tapaamisessa pitää Jouni J. Särkijärvi. Itse konferenssissa käymme keskustelua maahanmuutosta. Espoolaispuheenvuoron pitää Jenni Lemercier.

Tiistai- ja keskiviikkoiltapäivien ohjelmaan kuuluu retkiä. Päätösillallisella keskiviikkona kiitospuheen pitää Inka Hopsu.

TORSTAINA noustaan aikaisin ylös. Bussi kohti Reykjavikia lähtee kello 4.30,   koska tanskalaisilla ja ruotsalaisilla on aamulennot ja matkaamme samalla kuljetuksella.  Paluupäivälle on sovittu vierailut Pohjolan taloon ja suurlähetystöön.

PALUULENTO lähtee perjantaina aamuyöstä klo 01.30.  Perillä Suomessa  ollaan noin neljän tunnin  kuluttua siis noin puoli yhdeksän Suomen aikaa.


Ei kommentteja: