Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, toukokuuta 26, 2013

Sisäilmaongelmat ja Tilakeskus-liikelaitos

SUOMEN KUVALEHDEN avustaja työstää parhaillaan juttua koulujen sisäilmaongelmista. Erityisesti tikunnokkaan on nyt nostettu tilakeskus- liikelaitoksen henkilökunnan väitetty hidastelu tutkimustulosten tiedottamisessa ja toimittamisessa niille, joita asia koskee.

Tuttu kirjoittaja kääntyi puoleeni, ja kyllähän minä tästä tärkeästä asiasta puhun omalla nimelläni. Mutta aina on hyvä tarkastuttaa teksti. Tarkastin ja  jouduin hieman neutralisoimaan nuoren toimittajan  räväkkää sananvalintaa. Ettei tarvitsisi istua kakkua  tai maksaa maltaita kunnianloukkauksista. :-)

Mutta se on neutraalistikin sanottuna totta, että kun Tilakeskus-liikelitos  teettää sisäilmamittauksen koululla, niin tuloksia on ollut tosi  vaikeaa saada  nähtäväksi. Ei sitä nyt salailuksi uskalla kutsua, mutta jokin mättää monen rehtorin mielestä. Joko  tuloksia ei kerrota tai sitten ne tulevat kielellä, josta tavallinen ihminen ei ymmärrä mitään.

Kerron jutussa myös, että  Auroran koulun vanhemmat tuskastuivat  prosessin hitauteen. He olivat  valmiita teettäämään  omalla kustannuksellaan tutkimuksen. Kaupunki kielsi. Vuokralaiset eivät saa tehdä omia mittauksia.

Rehtori on pahassa välikädessä, jos ongelmista ei saada faktoja.   No, Auroran koulun osalta, päätös syntyi lähes riippumatta mittaustuloksista. Meillä ratkaisu perustui kiistattomiin oireisiin.  Mm. yksi opettajistamme oli  tukehtua, kun oli ollut  opettajien taukotuvassa vain muutaman  hetken. Erään toisen opettajan kaikki paljaana ollut iho muuttui tulipunaiseksi.

Pitkään ongelmat on otettu vakavasti, vasta kun Espoon seudun ympäristöterveys virallisena organisaationa on määrännyt tilat käyttökieltoon. Ja se taas on edellyttänyt, että sillä on käytössään mm. sisäilmamittausten tulokset. Jostain syystä niitä on  toimitettu heille hyvin hitaasti, myös Aurorasta.  Ehkä toivotaan, ettei  käyttökieltoja annettaisi. Ympäristöterveyden  määräyksiä  kun on noudatettava, oli rahaa tai ei.

On tärkeää muistaa, ettei Tilakeskus-liiketaitos  ole syypää näihin sisäilmaongelmiin. Kyllä Espoo on ihan  itse nämä tilat omistanut ja jättänyt hoitamatta. Mutta nyt - halusi tai ei - Tilakeskus on asioista vastuussa.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, että tällainen juttu on tulossa! Ja hienoa että annat kommentteja sinne omalla nimellä. Ja erityisen hienoa on mm. se, että siellä mainitaan että me Auroran vanhemmat olisimme teettäneet itse jo niitä tutkimuksia kun kaikki kesti, mutta kaupunki kielsi. Näinhän se valitettavasti meni. Yritystä meillä kuitenkin oli. Ja onneksi nyt lopulta asia on ymmärretty ilman laajempia tutkimuksiakin käytännön kokemuksin. Nyt ollaan jo hyvässä vaiheessa, vaikka väistö toki paljon työtä teettääkin teille henkilökunnalle. Tärkeintä on kuitenkin kaikkien terveys!