Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, tammikuuta 26, 2008

Educassa: Ensimmäinen päivä

KUVA: SUREN koulutuspäivän viimeinen sessio oli paneeli, jossa pohdittiin, kuka auttaisi rehtoria.

PERJANTAIAAMUPÄIVÄN ehti olla koululla. Asioitakin riitti selvitettäväksi. Uimavuoroja piti selkiyttää. Yhden ison oppilaan MP3 oli mennyt rikki, kun pikkuoppilaat olivat halineet liian rajusti. Vanhemmat ovat eri mieltä siitä, pitääkö tällainen vahinko korvata, ja jos niin kenen. Koulun vika? Nippua poikia ojennettiin lumipallojen heittelystä...

OPPIMISKESKUKSELLAMME on ensi viikolla seuraava koulutustilaisuus: " Hölmöläisteemasta". Suunnittelimme pakettia JJ:n ja emailissa Mirden kanssa. Kaikkien oppimiskeskusten ydinryhmät saivat kutsun ensin viikon perjantain työkokoukseen isoon pajaan.

ILTAPÄIVÄLLÄ alkoivat Suomen suurimmat koulutusalan messut EDUCA 2008. Tarjolla on mielenkiintoisia luentoja ja alan uusimpia tuotteita. Luokanopettajaliiton osasto oli Opettajien olohuoneessa, ja siellä riitti vipinää. Jaossa oli Luokanopettaja-lehtiä, LO-päiväkirja, uusia LO-postikortteja ja näytillä mm. Liiton uusi sermi ja puheenjohtaja Matti Sippola:-)

Tuore Luokanopettajalehti näytti hyvältä ja tuotti tietysti tekijälleen mielihyvää. Vielä enemmän mielihyvää tuli, kun sai käteensä uuntuoreen "100 sanaa opetuksesta"-käsikirjan. Taitto oli hieno. Pidimme kahvipalaverin Kansasen Pertin kanssa, ja seuraavan projektin ensimmäinen miitinki on nyt kalenterissa. Toivottavasti vuoden kuluttua uusi kirja on täällä jaossa.

TÄLLÄ KERTAA osallistuin vain yhteen koulutussessioon: PRO-REXI paneeliin. Peter Johnsson veti sen napakasti, ja osallistujat olivat avainhenkilöitä: Eeva-Riitta Pirhonen (OPM), Pasi Sahlberg, Liselotte Eskelinen (KL), Olli Luukkainen (OAJ) ja aina yhtä fiksu Irmeli Halinen (OPH). Kaikki olivat samaa mieltä: Suomalaiset rehtorit ovat kansainvälistä huippua. Suomessa rehtori on koulutukseltaan opettaja, ja niin pitää olla jatkossakin. Rehtorin arki ei ole kunnossa. Koulutuksen järjestäjän ja rehtorin vastuut on jaettava. Kunnan kouluhallintoa on vahvistettava, jotta rehtori voi keskittyä olennaisimpaan: pedagogiseen johtamiseen. Olipa hienoa kuulla. Olli Luukkainen latasi hienosti: Rehtorin ammatin vetovoimaa lisää se, että rehtori voi kokea tekevänsä hyviä asioita ei vain ikäviä ja mielipahaa tuottavia päätöksiä.

KUVA: Osallistuin toisen kerran Suren kokoukseen. Mielenkiintoista.

PS. Messupäivien tosi hauska puoli on tuttujen tapaaminen. Keitäs Martti näkikään ? Näin omista kurssitovereistani ainakin os. Aulan Päivin ja Markkulan Heikin, Palmenian suunnittelijoita, oppilaitosjohdon kurssilaisia-05, Opekon väkeä ja rexikurssilaisia Heinolan ryhmästä-05, Fullanin sessioon osallistuneita rexejä Helsingistä, Jyväskylästä, Turusta ja Seinäjoelta, omia opiskelijoitani OKL:sta mm. nykyisen Tohtorin Jorma Kuuselan (OPH), LO-liiton väestä mm. Maicun ja Siljan, Opetushallituksen Heidi Peltosen, Ylen Mirja Holsteen, Auroran Sirpa Wassin, Sukosta Marjatta Hannosen ja Satu Hellstenin Vantaalta Eero Väätäisen, espoolaisrexejä esim. Jouni Holopaisen, Rainer Orpanan, Sisko Savolaisen, Ellen Hakkaraisen, Simo Juntusen, Janne Oinosen, Pia Mäki-Kokkilan, Olli Poutiaisen, Marjut Tenkasen, Jukka Kuittisen, Vesa Äyräksen...Ja Rexi-päivällisellä loput :-)

Ei kommentteja: