Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 27, 2022

Espoon koulutuspoliitiikka huolestuttaa

Muutaman kuukauden kuluttua, kun sote käynnistyy,  koulutoimesta tulee  Espoon taloudellisesti merkittävin palvelu kuntalaisille.

Vuoden 2023  toimintaa valmistellaan kuumeisesti tai sanoisinko tuskan-hikisesti.  Pulaa on opettajista - erityisopettajista, valmistavien luokkien opettajista,  sijaisopettajista, koulunkäyntiavustajista. ...Ja rahasta.

Ensi vuoden budjetti hyväksytään joulukuun valtuustossa. Virkamiehille on annettu toimialoittain kehys, johon heidän oma talousarvioehdotuksensa lautakunnille on sopeutettava.  

Espoon koulutoimen asiantuntijaelimenä toimii Kasvun ja oppimisen lautakunta. Sillä oli kokous viime viikolla -muuten ensimmäinen LIVE-kokous. Tilanne ei todellakaan näyttänyt hyvältä, kuten Hesaristakin sai lukea:

Kasvun ja oppimisen lautakunnan mielestä opetuksesta ei  voi säästää tässä tilanteessa. Oppilailla on vakaa osaamis- ja hyvinvointivajetta. Opettajat uupuvat.  Yleinen henkilöstäsäästö, jakotuntien ja avustajamäärien leikkaaminen ovat myrkkyä. Kaiken lisäksi hankerahoitus pienenee. Vaikka perusopetuksen määrärahat kasvavat esityksessä, oppilasmäärä kasvaa vielä enemmän. Lautakunta edellyttikin että talousarviossa huomioidaan oppilasmäärän kasvu. 




Erityisen huolissaan lautakunta oli erityistä tukea tarvitsevien lasten tilanteesta.  Kaikki eivät saa tarvitsemaansa tukea (vaikka joissain koulussa sekin onnistuu, kuten päivän HS kertoo Lintulaaksosta - mutta sielläkin selittävä tekijä on riittävä määrä aikuisia). Lautakunta totesikin, että talouden raamit eivät anna mahdollisuutta toimivan inkluusiomallin toteuttamiseen. Espoossa ollaankin ottamassa uudenlaista toimintamallia.

Lukioiden kurssitarjonta haluttiin säilyttää vähintään nykyisessä laajuudessaan.  Keskiarvoraja lukioon ei saa nousta. Lukiokoulutusta tulee järjestää alueellisesti mahdollisimman tasapuolisesti, hyvin liikenneyhteyksien varrelle. 

Työvoimapulaan varhaiskasvatuksessa lautakunta edellytti  palkkaohjelman laatimista ja  esitti kielikoordinaattorin viran perustamista. Lisäksi lautakunta edellytti puheenjohtajan aloitteesta  yksityisen varhaiskasvatuksen osuuden voimakasta kasvattamista. Eesityksestäni poistettiin kuitenkin 50 % tavoite, joka oli myös varhaiskasvatuksen johtajan mukaan mahdoton toteuttaa.

Huolta kannettiin myös nuorisopalveluista. Ne tarjoavat nuorille tärkeitä ennaltaehkäiseviä palveluja, joiden merkitys on myös kaupungille kustannusvaikuttava. Säästötoimien kohdentaminen nuorisopalveluihin on lyhytnäköistä.

Tilavuokrat ovat aivan liian korkeat, ja seinät syövät rahaa opetukselta. Sisäisten vuokrien perusosan ylittävä osa onkin katettava erillisellä rahoituserällä, lautakunta vaati. 

Virkamiehet esittivät myös merkittäviä muutoksia investointiohjelmaan. Mm. Jupperin uudisakennusta ollaan jälleen siirtämässä myöhemmäksi.Tilanne on kestämätön. Oppilaspaikat loppuvat Espoossa.  Investointiohjelma ei  ole riittävä vastaamaan kasvavan kaupungin tilatarpeita. Esitetty 4–5 vuoden katkos on epärealistinen eikä vastaa palvelutarpeen kasvuvauhtiin. 

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti useita muutosesityksiä, ja kaikkiin niistä, jota kasvattavat menoja, johtava virkamies joutui jättämään eriävän mielipiteensä.

Oli kokouslistalla myös asioita, jotka voitiin päättää hyvillä mielin:

  • lautakunta hyväksyi tarveselvityksen Hösmärinpuiston kouluosan muuttamisesta päiväkodiksi ja 
  • päätti Viherlaakson lukion taidelinjan muuttamisesta kuvataidelinjaksi.
  • Espoossa on paine kasvattaa lukiopaikkoja jo lähitulevaisuudessa. Kovin kasvupaine on läntisessä Espoossa. Lautakunnan puheenjohtajan esityksestä edellytettin, että Kiviruukkiin varataan tontti lukiolle ja käynnistetään alueelle sijoittuvan Itämerilukion suunnittelu.
  • Lautakunta toivoi lisäksi, että Espoo hakee mukaan Unicefin lapsiystävällinen kunta -malliin.


Ei kommentteja: