Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, maaliskuuta 03, 2021

Hyviä koulu-uutisia Espoosta

Muistio opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksesta 3.3.2021

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta kokoontui vuoden  neljänteen  nyt ylimääräiseen kokoukseensa jälleen teamsillä. Lista ei ole pitkä, muttei  kokouskaan. Olimme harvinaisen yksimielisiä.

Lautakunta hyväksyivarhaiskasvatuksen käyttösuunnitelman. Tulosidonnainen palveluseteli otetaan käyttöön 1.8.2021.

Sukon osalta käyttösuunnitelmaa ei nielty ihan sellaisenaan. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta totesi, että vallitsevassa maailmanlaajuisessa koronapandemiatilanteessa opetustoimen on kurottava umpeen mittavaa oppimisen vajetta. Nyt ei ole mahdollista kohdistaa sopeutustoimia opetukseen. Koronapandemian aiheuttamat haasteet, toisen asteen maksuttomuus ja tilakustannusten nousu pakottaisivat kohdistamaan leikkauksia suoraan opetukseen.  Se ei käy.

Niinpä lautakunta esitti kaupunginhallitukselle lisätalousarviota. Suomenkieliseen perusopetukseen tarvitaan lisää 2,9 milj. euroa ja lukiokoulutukseen 700 000 euroa. Mikäli etäopetus jatkuu ja sen seurauksena syntyy säästöjä muun muassa kouluruokailusta, siivouksesta sekä kuljetuksista, lautakunta edellyttää, että syntyneet säästöt kohdistetaan täysimääräisesti vuoden 2021 aikana oppilashuollollisiin palveluihin. Lisäksi lautakunta esittää 600 000 euroa kakkosluokkalaisten iltapäiväkerhotoimintaan.

Vastoin lautakunnan syksyllä 2020 käsittelemää talousarviota, kakkosluokkalaisten iltapäiväkerhotoiminta oli rajattu ulos talousarviosta. Iltapäiväkerhotoiminnan mahdollistaminen on tärkeää pienten koululaisten turvallisen iltapäivän varmistamiseksi ja vanhemmille työssäkäynnin helpottamiseksi. 

Muilta osin lautakunta hyväksyi suomenkielisen opetuksen tulosyksikön käyttösuunnitelman vuodelle 2021. Suomenkielisen opetuksen tulosyksikölle varataan mahdollisuus tehdä teknisiä tarkennuksia. Virkamiehet jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

TOINEN kova pykälä oli  Kilon koulun väistöratkaisu. Yksimielisesti päädyttiin tällaisen malliin. Tämä  yksinkertaistus on omani.

  • Syksyn kutoset  Monikko > yläkoulu    - 1  väistökoulu
  • Syksyn vitoset Monikko > 6.lk Perkkaa  - 2  väistökoulua
  • Syksyn  neloset Monikko >  5.lk  Monikko  > 6. lk.  Laajalahti > Kilo  - 2  väistökoulua
  • Syksyn kolmoset Monikko > 4.lk Perkkaa > 5.lk  Perkkaa > Kilo - 2 väistökoulua
  • Syksyn kakkoset Lintumetsä > 3.lk  Perkkaa>  4.lk  Perkkaa > Kilo - 2 väistökoulua
  • Syksyn ykköset Lintumetsä > 2. lk Lintumetsä > 3.lk Laajalahti> Kilo - 2 väistökoulua

Tässä vaihtoehdossa millekään koulussa jatkavalle luokka-asteelle ei tule opetuspisteen vaihtoa sekä kesällä 2022 että kesällä 2023

Lautakunta esitti kuitenkin syvän huolensa väistöratkaisun vaikutuksista koulun ja koululaisten arjen sujuvuuteen ja velvoitti  virastoa selvittämään ja tarpeen mukaan tuomaan lautakunnan päätettäväksi uuden väistöratkaisun. Lautakunta pyysi myös  selvitystä nykyisen Kristillisen koulun (Karapellontie 11) käyttötarkoituksen jatkamisesta väistötilana. 

LISTAN ulkopuolelta nousi esiin  toisen asteen opetuksen järjestely ensi viikolta alkaen.  Eivätkö opettajat saa hoitaa etäopetusta kotoa käsin, niinkuin hallituskin toivoo. Miksi? Olimme saaneet kirjeen eräältä koululta: 

"Hyvät Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenet,

 Essissä oli tänään tieto, että opettajat tulisivat koulurakennukseen töihin, vaikka oppilaat olisivatkin etänä. Tämä tieto on pöyristyttänyt meitä työyhteisössämme. Meillä ei ole kaikille tiloja työskennellä koululla. Lisäksi osa opettajistamme kulkee julkisilla töihin, kuuluu riskiryhmään tai/ja on raskaana. Emme ymmärrä päätöstä ollenkaan. Meillä on todella hyvät ja tehokkaat etätyökäytänteet sekä yhteistyöhön opettajien kesken että opettaaksemme.

Jos teillä on valtaa vaikuttaa asiaan kokouksessanne tänään, pyydän teitä vakaasti harkitsemaan, mikä on oikeasti järkevää.”

NYT ohjeet tullaan kojaamaan niin, että ne opettajat, joille se on mahdollista, voivat opettaa etänä kotoa käsin. Kaikki eivä voi, koska mm. erityisen tuen oppilailla on oikeus lähiopeukseen. Huomenna on luvassa  asiasta uudet ohjeet.   

Ei kommentteja: