Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2017

Avoin vaalikirje espoolaisrehtoreille

Hyvä rehtori,

Näyttää siltä, että espoolaispuolueet eivät ole tällä kertaa onnistuneet saamaan yhtään virassa olevaa  rehtoria kuntavaaliehdokkaaksi. Ymmärrän tilanteen  hyvin—  siksi kohtuuttomaksi rehtorin työmäärä on kasvanut. Mutta samalla se on vakava harmi, sillä jos Sote-uudistus toteutuu, jo nyt valittavassa valtuustossa tarvittaisiin joka puolueeseen  sellaista tietoa koulun arjesta, jota juuri rehtoreilla on.

Jos sote-uudistus toteutuu suunnitellussa muodossa alkavalla valtuustokaudella, koulutuksesta tulee aikaisempaa keskeisempi kunnan tehtävä. Se on hienoa. Mutta valitettavasti soteuudistus merkitsee samalla koulutoimelle epävarmoja aikoja. Kuten tiedät, rahat jatkossa maakuntien järjestämiin sotepalveluihin leikataan kuntien verotuloista. Lisäksi pääkaupunkiseudulla verotuloista siirretään kymmeniä ehkä jopa 100 miljoonaa euroa köyhempiin maakuntiin  rahoittamaan niiden sote-palveluja. On suuri vaara, että Espoo joutuu jatkossa  hoitamaan omat palvelunsa mm.  perus- ja lukio-opetuksen huomattavasti leikatulla budjetilla. Siksi on erittäin tärkeää, että valtuustoon saadaan opetusalan vahvaa osaamista. Henkilöitä, jotka aidosti sitoutuvat sivistyskunnan ideaan.

Espoon kuntavaaliehdokkaissa on ymmärtääkseni vain kaksi rehtoritaustaista ehdokasta. Toinen niistä olen minä Martti Hellström (sd).  Jatkan innolla kaupunginvaltuutetun tehtävässä, jos luottamusta riittää. Mutta jollen ole Sinulle sopiva ehdokas, saanko ehdottaa: äänestä joka tapauksessa ja äänestä ehdokasta, joka tietää varmasti, miten mm. sisäilmaongelmat, hätäväistöt  ja leikkaukset vaurioittavat lasta,  henkilökuntaa  ja koulun arkea ja joka haluaa panostaa juuri koulutukseen.

Vaihtoehtoja on. Vasemmistoliiton listalla on ex-rehtori Jukka Karhula. Vihreiden listalla on apulaisrehtori Mikko Hömmö ja keskustan listalla apulaisrehtori Aili Pesonen. Apulaisrehtoritausta on myös kokoomuksen Kaisa Alaviirillä, joka toimii nyt oman alueensa rehtorien esimiehenä. Opettajaehdokkaita on useita.

Toivotan Sinulle mielenkiintoista,  kahta vaalinalusviikkoa, jolloin kaikki puolueet ilmoittavat, ettei koulutuksesta enää leikata.  Sinä muistat, kuinka eduskuntavaalien jälkeen kävikään. Teot ratkaisevat eivät puheet.

Yhteistyöterveisin

Martti Hellström
ex-kollegasi
429

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei oikeasti.
Sä et itse reksinä hoitanut toivotusti loppuvuosina edes välttämättömiä velvollisuuksiasi.
Mitä lie siis puuhasit, et ainakaan lapsien etua ajanut, etkä vahempia kuullut.
Panit lapset bussilla hometta pakoon pohjoiseen, tunnin matkat suuntaansa.
Yritimme aktiivisesti ehdotella parempia vaihtoehtoja, kaikki tyrmäsit mahdottomina.

No, kun sinusta Auroran koululla päästiin, niin yllätys! Herra Hellström ehdottelee blogeissaan samoja ideoita homekoulujen väistö ongelmiin, mihin hän itse ei edes yrittänyt perehtyä.
Esimerkkeinä mm. lähialueiden tyhjilleen jääneiden yritys/liiketilojen väliaikainen hyödyntäminen kuten Nokia tyhjille jääneet modernit tilat Karaportissa. Toisena ideana oli koulutilojen käyttö 2:ssa vuorossa tilanteessa, kun osaa tiloista pystytään käyttämään.
Käytäntö otettiin kuitenkin käyttöön väistöissä Tapiolassa,Haukilahdessa. Mankaaltakin järjestettiin bussikuljetus Suurpeltoon, vaikka se on kävelyetäisyydellä, kivenheitto yli kehä II:n.

Huippuna lisäksi, koululla olleisiin väkivaltaongelmiin ehdotimme kameroita. Vastaus oli niin naurettavan tyhjentävä: Ei kellään ole varaa palkata henkilöä monitoreja tarkkailemaan! Ehtotuksessa siis tejijöitä oli tarkoitus löytää jälkikäteen.
No nyt on kamerat kaikilla uusilla kouluilla mukaan lukijen uudessa Auroran koulussa.
Kuvatut tallenteet tietysti katsottavissa arvioituun tapahtuma-aikaan.
Samaa tekniikkahan on käytetty jo vuosia kaupunkien kaduilta saatujen kuvamateriaalien hyödyntämisessä.

Lopuksi, herra helst. jospa hoitaisit vaalimainontasi muualla kuin yksityisalueilla.
Se,että rapun ovi on aiki, ei tarkoita vieläkään sitä että; voit, omistat, olet oikeutettu,
on annettu ymmärtää, niin persutkin;-)
TALOYHTIÖIDEN ILMOITUSTAULUT ON TARKOITETTU TALOYHTIÖN ASUKKAIDEN OMAAN VIESTINTÄÄN!
ps. palautan kuvakorttisi


Martti Hellström kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Martti Hellström kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Martti Hellström kirjoitti...

Anteeksi kirjoitusvirheet, siksi poistin kaksi edellistä vastausta.

Hei

Kiitos kirjeestänne.

Auroran oppilaat joutuivat siis kahdeksi lukuvuodeksi väistöön. Ensimmäisen lukuvuoden ajan puolet koulusta oli Kalajärvellä ja puolet parakissa. Toisen lukuvuoden koko Aurora oli väistössä Järvenperän koululla. Väistöratkaisuista teki päätöksen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta. Järjestelyt suunnittelivat yhdessä suko ja tilakeskus. Eri vaihtoehdoista kuultiin mm. Auroran vanhempia ja myös opettajia.

Rehtori ei määrää, mistä väistötilat löytyvät. Tilat etsii tilakeskus ja päätöksen tekee lautakunta. Ensimmäinen väistövuosi Kalajärvellä oli matkojen vuoksi raskas. Auroran oppilaat olivat viimeinen ryhmä, joilla ei myönnetty tilausbusseja. Tämän jälkeen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on hyväksynyt tilauskyydit ja niiden kustannuksen. Muutoin vuosi sujui oikein hyvin. Yhteistyö Kalajärven koulun kanssa sujui tosi hyvin. Siitä kuuluu kaunis kiitos. Hmm.Tarkoitatteko, että koulua olisi pitänyt käydä ensimmäisenä väistövuonna kahdessa vuorossa terveydelle vaarallisissa tiloissa? Tällöin olisi mm. jouduttu luopumaan iltapäiväkerhoista.

Toisen väistövuosi (jolloin oli itse jo pois kuvioista) oli Järvenperän koululla., Matkat olivat lyhyitä ja tilat ihan ok.

Turvallisuus on tärkeää. Samoin väkivallan ja kiusaamisen lopettaminen. Valvontakameroiden asennuksesta ei kuitenkaan päätä rehtori. Niitä ei hankita purku-uhan alla oleviin tiloihin. Jos uudessa Aurorassa sellaiset on, niin hyvä niin.

Martti

PS. Vaalimainoksia jaettaessa on hyvä kunnioittaa postilaatikoissa olevia "ei mainoksia"- kylttejä. Niin pyrin tekemään. Muilta osin postin jakaminen on ihan laillista toimintaa.