Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, maaliskuuta 30, 2014

Usvaan poistuvan edunvalvojan testamentti

AIKA rientää! OAJ on juuri julkaissut nettisivuillaan uuden valtuuston kokoon-panon. Läpi meni hienoja edunvalvojia, konkareita ja untuviikkoja. Arja-tädin tapaan (kuka muistaa?) etsin tuttuja. Keitä näen: Akin, Annen, Arjan, Eva-Stinan, Gretelin, Helin, Jaanan, Jarmon, Jukat, Kai-Arin, Karit, Katan, Kirsit, Lauran, Marjan, Matit, Ollin, Petrin, Piritan, Päivin, Ritvan, Sepon, Timon, Uffen, Vesa-Matin ja Sarpilan Jukan. Muitakin tuttuja varmaan on....

SARPILAN läpimeno erityisesti lämmitti. Hän vie mukanaan valtuustoon Auroran henkeä. Vaikka onkin jo meiltä kasvanut ulos.

JUKKA pyysi kirjoittamaan edunvalvonnan testamenttia. Hmm.  Tässä 10 "käskyä" vapaasti omaksuttaviksi:

(1) OAJ:n valtuusto tarvitsee ihmisiä, jotka ovat pyrkineet  sinne ajaakseen opettajien, koulun ja ennen muua lasten  etua. Lasten oikeutta opetukseen ja osallisuuteen tulee vimmasti puolustaa.

(2) Valtuusto tarvitsee ihmisiä, joilla on myös rohkeutta nostaa ongelmia esiin. Sen voi tehdä tyhmästi tai elegantisti. Retoriikasta löytyy ensiapua.

(3) Suomalaisen koulun varjo on pahoinvointi.  Kun rehtori voi hyvin, opettajat voivat hyvin, ja sitten myös oppilaat voivat voida hyvin. Pedagoginen hyvinvointi ei ole turhaa luksusta. Itse olen erittäin huolissani särkyneistä lapsista, jotka tarvitsevat psykiatrista apua, mutta eivät sitä saa ja jotka heitetään heitteille kouluun.

(4) OAJ on jättimäinen organisaatio.  Nykyinen moninkertainen piiri- ja paikallistoiminta on yksinkertaistettava. Kenenkään aika ei riitä  sellaiseen edunvalvontavekkulointiin, johon tänän monen ihmisen aika menee. Tuollaisen organisaation hallinta on uskomattoman vaikeaa. Herkästi siitä tulee instituutio, joka jähmettyy rakenteisiinsa. Yhtä tyhmää on, että pienet klikit hajoittavat yhteisen voiman taistelemalla murusista. Kuin se, että oikeutettuja vääryyksiä ei "yhteisen opettajuuden nimissä" saa ottaa puheeksi.

(5)  OAJ on uudistunut. Se on tänään aktiivinen, ärhäkkä ja proaktiivinen. Silti  tarvitaan toisaalta vieläkin rajumpaa, toisaalta joustavaa ja vikkelää toimintaa.  Toiminnan on oltava avointa ja demokraattista. Byrokratia on purettava  minimiin. OAJ tarvitsee aina revoluutiota.

(6) On etsittävä menettelytavat, joissa 150 valtuuston kokouksessa istuvan osaaminen aidosti otetaan käyttöön. Leikkikokouksista on päästävä aitoon toimintaan. Jargon on unohdettava  ja on puhuttava asioista niiden oikeilla nimillä. Päättäjien ja toimiston välisen johtamissuhteen on oltava terve. Valtuusto päättää. Toimisto toteuttaa.

(7) Olen hyvin huolissani väkivaltaisten oppilaiden opettajien työturvallisuudesta ja jaksamisesta. Työ on järjestettävä niin, että yhdenkään opettajan ei tarvitse pelätä koulussa joutuvansa väkivallan kohteeksi. Tiedän mistä puhun. Vakuutusturva on saatava täysin pitäväksi (Case Sari Karjalainen)

(8) Rehtorien ja opettajien työkuorman on kevennyttävä! Palkka oikeudenmukaiseksi! Koko työ palkkauksen ja työajan piiriin. Kannatan vuosityöaikaa, jossa voi vaihtaa opetusta muuhun työhön.

(9) Opetuspalveluiden järjestämislupaan on liitettävä kielto lomautuksista.

(10) Samasta työstä on saatava sama palkka. Luokanopettajien palkkakuoppaa on johdonmukaisesti täytettävä.

ITSE en lämpene kaikille OAJ:n esiin nostamille asioille. En esim. usko opettajarekisteriin enkä  kurinpitovaltuuksien kasvattamiseen. Enkä pidennettyyn opetusvelvollisuuteen. Katkeraan loppuun asti vastustan lomakeidiotismia.

VOIMIA neljälle seuraavalle vuodelle. Niistä ei tule helppoja. Tehkää töitä yhdessä, niin vanha edunvalvoja saa rauhassa poistua usvaan.

U-tubessa  tähän tunnari. https://www.youtube.com/watch?v=oXo6G5mfmro

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sä ny mihinkää usvaan katoa! Hieno kirjoitus jälleen kerran. Eteenpäin on mentävä.

Kai-Ari Lundell kirjoitti...

Henkeä nostattava kirjoitus, Martti!

Risto Kangas kirjoitti...

Viisaita ajatuksia, Martti. Noista suurimman osan voisin kirjoittaa omalla nimelläni. Mutta en han kaikkia ( mm. Opettajarekisteri).

Martti Hellström kirjoitti...

Risto. Respect!

Kai-Ari. Go go go

Anonyymi kirjoitti...

Näillä eväin on hyvä jatkaa.

Jukka Sarpila

Ismo kirjoitti...

Minukin on todettava että tuntuvt läheisiltä nämä Martin ajatukset - lähes kaikki!