Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Ryhmäilmiöitä


OSALLISTUIN vuosia sitten vuoden mittaiselle ryhmänohjaamisen kursille. Kouluttaja tutustutti meidät psykoanalyytikko W.R. Bionin (1897- 1979) teoriaan ryhmästä. Tuon teorian mukaan ryhmä voi olla työtilassa, jolloin energia kuluu työhön, ryhmä suuntautuu todellisuuteen ja yhteiseen tehtävään.  Ryhmä voi myös alkaa käyttäytyä oudosti. Se alkaa suuntautua sisäänpäin kohti fantasioita. Se putoaa työtilasta ja käyttää yhä enemmän aikaa muuhun kuin työhön.

BION erotti kolme ns. perusolettamustilaa, joihin ryhmä voi pudota. (1) Riippuvuus, (2)Parinmuodostus ja (3) Taistelu- pako- tila. Myöhemmin listaa on vielä lisätty (4) yhteisyys.

Kaikissa ryhmissä jokaisella ryhmän jäsenelle on kolme tärkeää suhdetta (1) suhde johtajaan, (2) suhde tehtävään ja (3) suhde muihin jäseniin.

Työtilasta putoava ryhmä keskittyy työnteon sijasta käyttämään energiaansa ylitsevuotavasti näihin suhteisiin. Ryhmässä käynnistyy ryhmäprosesseja, jotka ovat suureksi osaksi tiedostamattomia ryhmän jäsenille ja jotka näyttävät noudattavan tiettyä kaavaa ja jopa tapahtumajärjestystä.

(1) Riippuva ryhmä.
Ryhmä kaipaa vahvaa johtajaa, joka ratkaisisi ryhmän ongelmat, poistaisi ryhmässä esiintyvät jännitteet ja ahdistuksen ja vapauttaisi ryhmän jäsenet vastuusta.

Työhön tarvittavaa energiaa kuluu suhteen hoitoon johtajaan (liehittely, suojaaminen). Jäsenet käyvät kisaa kuka pääsee "hoviin" jne. Johtajaa palvotaan ja suojellaan. Häneltä haetaan hyväksyntää. Johtajan vaihtuessa toiveet ja odotukset ovat kaikkivoipaiset (jopa messiaaniset).

(2) Parinmuodostuksen ja juonittelun vaihe.
Ryhmän jäsenet etsivät turvaa toisista ryhmän jäsenistä. Energiaa kuluu keskinäisten suhteitten selvittelyyn työnteon sijasta. Ihmiset hakevat liittolaisia ja muodostavat klikkejä. Ryhmässä mustamaalataan ja puhutaan pahaa muista ryhmän jäsenistä. Ryhmän ilmapiiri muuttuu yhä ahdistuneemmaksi ja jopa vainoharhaiseksi. Keskustelun ja dialogin sijaan kehittyy kuiskausten, panettelun ja juoruilun kulttuuri. Ryhmä alkaa muistuttaa käärmeenpesää.

3) ”Fight-or flight"
3a) Taistelutilassa ryhmä pettyy kelvottomaan johtajaan, joka ei pystynytkään täyttämään ryhmän messiaanisia toiveita. Alkaa sisäinen valtataistelu johtajuudesta a) Vihollinen voi olla oma johtaja (kapina) b) Vihollinen voi olla jokin ulkopuolinen (taistelu tuulimyllyjä vastaan) c) tai jokin ryhmän jäsen (syntipukki).

Johtaja ärsyttää. Hänen ajankäyttöään seurataan. Johtajaa ivataan. Kokouksista myöhästellään. Hänestä tehdään "ilmaa". Häneltä odotetaan päätöksiä, joita ei kuitenkaan noudateta.

Energiaa kuluu johtaja-suhteeseen, mutta nyt johtajan vastustamiseen. Taistelutilassa johtaja lähtee ovet paukkuen tai hänelle annetaan potkut. Ryhmä saa voimaa taistelusta. Ryhmän johtajaksi kelpaa jokainen, joka pystyy nostattamaan aggressiivisia tunteita

3) ”Fight-or flight" 3b Pakotila.
Jos ryhmä ajautuu pakotilaan, se muuntuu passiiviseksi. Ryhmä välttelee tehtäviä, muistelee kaiholla menneitä. Energia kuluu nostalgiaan " Entinen rehtori oli niin ihana…"

(4) Yhteisyys.
Ryhmän jäsenet alkavat harhaisesti pitää omaa yhteisöään kaikkivoipana. Heillä on "totuus". Ryhmä pitää itseään niin hyvänä, että sen ei tarvitse muuttua. Muiden pitää muuttua (muutostarve ulkoistetaan). Yhteisöön kuulumisen odotetaan suojaavan jäseniään.

RYHMÄILMIÖT ovat tavattoman kiinnostavia, eikö?

Ei kommentteja: