Kirjoja

Kirjoja

torstaina, toukokuuta 03, 2007

100 sivistystoimenjohtajaa

KUVA: Fullanin muutosmallin 8 ajovoimaa


OLIN tänään vuosilomalla ja opettelemaani tapaan virkistäytydyin kouluttajana. Nyt koulutettavana oli vaativa yleisö: 100 sivistystoimenjohtajaa Kuntatalolla. Seminaarim järjesti Kuntaliitto, ja teemana on Microsoftin tuella Michael Fullanin muutosjohtamisen malli. Mukana oli monta tuttua: Näin mm. Espoon Kaisun, Jyväskylän Markku Suotamon, Heinolan Pirjon...

20 TUNNIN koulutusta oli puristettu kahden viime viikon aikana neljään tuntiin. Oli karsittava ja valittava osioita. Markku Pelkosen tiimi suomensi osioita ja piti vimpan päälle huolta siitä, että tekniikka toimii. Videoleikkeet kuuluivat, ja jokaiselle oli painettu 60-sivuinen työkirja. Kati soitti koneita ja minä suuta. Fullanilaisittain jokainen opetti toisiaan, loppupuolella pidettiin perinteisempiä miniluentojakin. Osallistujat kävivät vilkasta keskutelua. Konseptin kehittelyn vuoksi he myös täyttivät palautelomakkeen, ja varmaan sitä piakkoin kuulee, kuinka homma toimi heidän mielestään.

ITSE olen edelleen fullanilaisesta muutosmallista innoissani. Toivottavasti onnistuimme välittämään "valoa", sillä jostain syystä tässä maassa muutoksia toteutetaan koko ajan ihan päinvastaisella tavalla. Ilmeisesti me muutosta tutkineet emme pysty vakuuttamaan ihmisiä siitä, että kaikissa tutkimuksissa esiin nousevat periaatteet: osallistaminen, kuunteleminen jne. toimivat myös oikeasti. Asia palasi taas mieleen, kun Helsinki julkaisi uusimman version lakkautettavista kouluista. Nyt niitä on seitsemän. Mikä määrä murhetta, huolta ja laskenutta työmotivaatiota tämän prosessin hinnaksi tulee vielä ennen lopullisia lakkautuspäätöksiä?

Ei kommentteja: