Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, heinäkuuta 17, 2017

Go go muksuoppi !

KUTEN monet tietävät, fanitan Ben Furmania ja muksuoppia. Monesta syystä. Tänään erityisesti siksi, että Furman on laittanut u-tubeen sekä suomeksi että englanniksi 20 minuutin videon tästä metodista, jossa lasten ongelmia ratkaistaan lakkaamalla puhumasta niistä ongelmina vaan opeteltavina taitoina. Niinkuin lapset itsekin asian näkevät.

Kerta kaikkiaan upeaa,  Ben! Videosta välittyy paitsi Muksuopin kirkas logiikka,  myös Sinun ihailtava taitosi tietää, miten tärkeää olet löytänyt, mutta josta olet sopivasti siitä tietämätön. Retoriikassa  sitä kutsutaan humiliaatioksi.

Video on toteutettu ihanan rauhallisesti. 20 minuutissa kaikille avautuu varmasti, mistä muksuopissa  on kysymys. Ei vain lapsen käyttäytymisongelman ratkaisemista fiksusti lapsuutta ymmärtäen. Muksuoppi ei ole vain pehmeä ja varmasti tehokas metodi muuttaa lapsen käyttäytymistä. Behavioristinen ote   (mm. tarkka tavoitteen määrittely - ajanmukaisesti videolla kuvattuna- taidonharjoittelu  ja palkitseminen) yhdistetään hienosti muihin opetusotteisiin  ennen muuta humanistiseen  itseohjautuvuutta vahvistavaan kasvatusotteeseen ja lapsen /lasten ja aikuisten väliseen  yhteistoiminnalliseen oppimiseen (jossa jokaisella on yhteinen vastuu jokaisen oppimisesta).

Muksuoppiin kuuluu keskeisenä, palautetta antavana voimavarana kannustusverkosto. Kun se toimii,  ei vain  lapsi opi uutta,  vaan koko  lapsen ympärillä oleva verkosto kehittyy. Ehkäpä opettajakin huomaa, että  minunkin täytyy oppia jokin uusia taito.  Koko luokka voi opetella yhtä aikaa uusia taitoja- jokaisella on oma taito opettavana, ja ryhmä jaetaan  jokaisen/tai yhteistä oppimista tukeviin ryhmiin. Muksuoppi kasvaa  filosofiaksi, jossa lakataan puhumasta ongelmista ja  aletaan puhua  paljon positiivisemmin taidoista. Maailmasta tulee heti parempi.

Suomenkielisen videon osoite on
https://www.youtube.com/watch?v=fNuQlA-vRqw

Englanniksi muksuoppia esitellään osoitteessa:
https://youtu.be/QhvY-W1gRGU

ILMAINEN appi löytyy  ladattavaksi.

MUKSUOPPI on mukana myäd HundrEd- hankeessa:
https://hundred.org/fi/projects/ehdokas-25-joukkoon-taitava-luokka-diplomi-muksuoppia-koko-luokalle


Ei kommentteja: