Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, huhtikuuta 12, 2013

Oh my God!

ITKEÄ vai nauraa?

Opettajamme selvittelivät tänään  3. luokkalaisten  kiusaamistapausta. Kyseessä oli mustasukkaisuus-draama. Kolmasluokkalainen tyttö ja kolmasluokkalainen poika olivat  mielestään seurustelleet syksyllä.   Sitten oli tullut ero. Tyttö oli sen jälkeen pussaillut tokaluokalaista poikaa. Hylätty sulho oli soitellut ja tekstaillut tytön mukaan yökaudet ja  lopulta hermostunut. Kiva-tiimi eikun selvittelemään asiaa.

KOULUPÄIVÄN  jälkeen torstaina paikallisessa pizzeriassa oli pari oppilasta vaatinut kolmannella velankorvaukseksi pizzan palaa. Tönimisen  ja pizzaan tökkimisen jälkeen pizzan maksanutta  oppilasta oli uhattu hakkaamisella. Paniikkiin joutunut oppilas kaivoi taskustaan rahat, jottei saisi turpaan. Rehtori selvitteli  asiaa  opettajan kanssa tunnin. Rahat ottaneita koko asia vain  huvitti.  Sehän tapahtui koulun jälkeen. Niinpä.

EILEN ammuntaa harrastava oppilas oli tuonut koulun pihalle illansuussa  kuulapyssyn. Kaveri halusi kokeilla ja ampui. Luoti osui seinään ja kimposi kolmannen silmään. Yö vietetiin  sitten silmaklinikalla. Seuraavana aamuna mimulle soitetaan, ja arvellaan, että ainakin osasyyllinen onkin rehtori, joka  oli jonkun entisen oppilaan mukaan antanut luvan ampua koululla. Just. Että herranjumala sentään. Tottakai viime vuosien kouluampumisten jälkeen jokainen rehtori innostaa tuomaan koulun pihalle aseita.

YHDESSÄ vanhempien kanssa on jaettu vuosien ajan huoli koulukiinteistömme turvallisuudesta. Kun lautakunta vihdoin tekee päätöksen väistöön lähtemisestä, rehtoria syytetään siitä, että oikeasti taustalla on vain rehtorin halu saada lisä-ansioita, matkakorvauksia vespa-ajeluista  jne.

OH MY GOD! Päätökseni jäädä eläkkeelle kesällä 2014 tuntuu yhä paremmalta :-)

7 kommenttia:

E. Krogius kirjoitti...

YHTEENVETONA

Jos kukaan ei puutu asioihin niin lapsista tulee isona rikollisia.

Ota nimet ylös ja lähetä kymmenen vuoden päästä kirje oppilaille. Ja kysy mitä vanhemmat, televisio, opettajat ja koulu opetti ihmissuhdeasioista, velanperimisestä, vastuusta ja riskeistä sekä vaarallisista harrastuksista ja rakennusten kosteusvaurioista.

Todennäköisesti kukaan ei muista, mutta ehkä joku toteaa että sinä olit ainoa joka välitti ja sait meidän elämämme oikeille raiteille.

Opin koulussa että oppilaille on opetettava että kaikki maksaa, jos haluaa yhteisönä selvitä jokaisen on luovuttava omasta yhteisön parhaaksi, mutta jos huomioi muut ja noudattaa sääntöjä niin kaikilla on parempi olo.

Virheitä saa tehdä, mutta niistä pitää oppia. Tarvitsemme malleja ja esikuvia. Jos me aikuiset emme välitä niin lapsetkaan ei välitä ja kansakuntana epäonnistuneita luomaan yhteisöä joka pärjää vaikeissakin oloissa.

E. Krogius kirjoitti...

Vanhemmat, huoltajat ja kanssaeläjät - hoi - missä olette nuorten elämässä ?

Missä kun lapset leikkivät seurustelua tulevat mustasukkaisiksi ja ahdistelevat entisiä deittejä ?

Missä kun lainaavat toisille rahaa ja perivät rahat takaisin uhkailemalla ja pelottelemalla ?

Missä kun harrastavat hankkimianne välineillä vaarallisia lajeja jotka edellyttävät vastuuta ja riskien tuntemusta sekä ehdottomia varotoimenpiteitä.

Kuka kylvää kasvatuksen siemenet arvot ja mallit ? Saako TV kasvattaa ? Mistä mallia ja vanhemman läsnäoloa ja missä ohjaus ja huoltajuus ?

Mistä esimerkit ? Ja median paljastamat poliittiset päättäjät. Järjestäkäämme koulut niin että kouluilla on asianmukaiset tilat ja resurssit opettamiseen ja riittävästi aikaa yhä vaativamman kasvatustehtävän lisäksi myös tärkeään sivistämistehtävään.

Politikot olkoon kaikessa esikuvina ja lopuksi ... Oh My God eli päästä meitä kaupallisen viihdekulttuurin
turmelevista malleista, varjele
itsekkyydeltä, vastuun välttämiseltä, puuttumisen pelolta,

.. ja anna kaikkien sovittaa pahat tekonsa, saada anteeksi ja pyytää anteeksi, jotta voimme elää, ottaa toisiamme huomioon ja kasvaa paremmiksi ihmisiksi joilla yhteisvastuu tulevaisuudestamme.

enkeliporsas kirjoitti...

"ITKEÄ vai nauraa? Ihan uskomaton työviikko."

Huh, huh...

Ei kumpaakaan, yksi huurteinen rankan työviikon päälle auttaa.

Jaska kirjoitti...

Hoh hoijaa. Kyllä on viikonloppu paikallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä!!!

Lizza kirjoitti...

01.05.2013

Hyvää huomenta !

Onko se pelkuruutta vai mitä, mutta olen tyytyväinen, etten enää toimi opettajana. Monen lapsen/nuoren käytös on muuttunut eikä aina parempaan suuntaan.. mutta mitä isot edellä, sitä pienet
perässä.

Tsemppiä ja uskoa vielä viimeiselle
rehtorijaksollesi

toivottelee
Mirja-Liisa Korte
Auroran opettaja 1994-2007

Martti Hellström kirjoitti...

Heippa Mirja-Liisa.

Niinpä.

Martti