Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

lauantaina, lokakuuta 05, 2013

Oppimisen festarit ja uusi työtapa

MAANANTAINA ja tiistaina Finlandia-talolla pidetään Oppimisen festarit. Tarjolla on monenlaista virikettä opetuksen kehittämiseksi.

ITSE osallistun maanantai-iltapäivänä klo 14.30 - 15.15 pedagogista johtajuutta pohtivaan pajaan, jossa kokeillaan hauskankuuloista työtapaa ns. kalamaljaa. Menetelmään on kuulema syytä suhtautua joustavasti ja rennosti, eikä haittaa, vaikkei kaikki menisi suunnitelmien mukaan. Kalamalja mahdollistaa monenlaisen improvisoinnin ja jatkokehittelyn.

Kalamalja toimii näin

Kalamalja on suurryhmälle tarkoitettu osallistuvan keskustelun menetelmä, jonka tavoitteena on rohkaista yleisöä mukaan asiantuntijoiden keskusteluun sekä tehdä keskustelusta elävä ja moniääninen.

Puheenjohtajana toimiva (tässä tapauksessa Marjo Kyllönen) johtaa keskustelua esittelemällä maljan aluksi keskusteltavan aiheen, jakamalla puheenvuoroja keskustelun aikana ja päättämällä keskustelun.

Työtapaan kuuluu myös yleisön fasilitaattori (Essi Ryymin). Fasilitaattori esittelee Kalamalja-menetelmän ja kaikille avoimet osallistumismuodot (tyhjä tuoli, viestiseinä, twitter) yleisölle ennen maljan aloitusta. Fasilitaattori voi myös nostaa yhteiseen keskusteluun viestiseinälle ilmestyviä yleisön mobiilisti esittämiä kysymyksiä ja teemoja.

Moderaattorit (Veera Manninen ja Minna Honkanen) huolehtivat viestiseinän teknisestä sujuvuudesta.

Virtuaalijäsenen Host (Tommi Issakainen) huolehtii virtuaalijäsenen osallistumisen teknologiasta eli Adobe Connect Pro -järjestelmästä ja äänentoistosta.

Virtuaalijäsen (Peter Johnson) on Kalamaljan kutsuvierasasiantuntija, joka osallistuu tapahtumaan Adobe Connect Pro -järjestelmän kautta. Virtuaalijäsenelle on varattu oma tietokoneella varustettu tuoli, josta muut maljan keskustelijat näkevät ja kuulevat hänet. Lisäksi virtuaalijäsenen kuva heijastetaan yleisölle valokankaalle. Virtuaalijäsen ei vaihdu Kalamaljan aikana.

Kuvaaja (Markus Häkkinen) toimii Kalamaljassa virtuaaliosallistujan katseena. Hän kuvaa puhujia, jotta virtuaalijäsen voi nähdä reaaliajassa keskustelutoverinsa. Kuva streamataan ainoastaan virtuaalijäsenelle, ei julkisesti nettiin. Kuvavirtaa ja keskustelua ei myöskään tallenneta.

Kalamaljan keskustelijat ovat  (ohjekirjeen mukaan) ansioituneita ja kiinnostavia maljan teeman asiantuntijoita, joiden näkemyksiä ja ajatuksia halutaan jakaa laajemminkin ja joiden toivotaan innostavan yleisöä ajatusten vaihtoon.

Kutsutut keskustelijat istuvat Kalamalja-muodostelmassa  kahdessa tuolipiirissä, sisäpiirissä eli Kalamaljassa ja keskimmäisessä piirissä.
 Lisäksi keskimmäisessä ja uloimmassa tuolipiirissä istuu Kalamaljaa seuraavaa yleisöä.  Yleisöä on myös tuolimuodostelman ympärillä sekä salin A pienissä pöytäryhmissä. 


Kalamalja-keskustelu käydään sisäpiirissä.  Piirissä on seitsemän (7) tuolia, joista yksi on tyhjä.
Keskustelun aloituksessa sisäpiirissä istuvat seuraavat keskustelijat: Marjo Kyllönen, Peter Johnson, Tapio Lahtero, Vesa Äyräs, Maarit Hosio ja Elina Kaverma-Soukko sekä tyhjä tuoli. 


Keskustelun aloituksessa keskimmäisessä piirissä istuvat:  Kirsi Miettinen, Pasi Majasaari, 
Irja Ansalehto-Salmi, Maiju Tykkyläinen Martti Hellström ja Hanna Sarakorpi. 


Keskimmäisen tuolipiirin keskustelijat voivat siirtyä milloin tahansa mukaan sisäpiiriin Kalamalja-keskusteluun, jolloin yhden sisäpiiristä on siirryttävä pois. Sisäpiirissä on näin jatkuvasti yksi tyhjä tuoli.

Tarkoitus on, että keskustelijat siirtyvät Kalamaljaan ja sieltä pois vapaamuotoisesti ja spontaanisti.  Huom. Kalamaljasta saa kuitenkin poistua vain silloin, kun joku tulee istumaan tyhjälle tuolille, ja poislähtijä näin vapauttaa seuraavan tyhjän tuolin.
 Myös yleisöstä saa tulla kuka tahansa halukas tyhjälle tuolille milloin tahansa.  Jokainen keskustelija esittelee lyhyesti itsensä puheenvuoronsa aluksi.

Kun kaikki kutsutut keskustelijat ovat käyneet Kalamaljassa, on syytä antaa tyhjän tuolin vuoroja yleisölle.  Jos kuitenkin tuoliin ei ole tulijoita, voivat kutsutut keskustelijat palata ilman muuta takaisin Kalamaljaan.

Keskustelijoiden on hyvä valmistautua esittämään oma puheenvuoronsa tiivistetysti ja varautua keskustelijoiden jatkuvaan vaihtuvuuteen.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun tulemalla istumaan sisäpiirin tyhjään tuoliin.
Yleisön jäsenet voivat kommentoida keskustelua Viestiseinän avulla lähettämällä tekstiviestejä tai viestimällä netistä Viestiseinän oman sivuston kautta. Viestiseinä näkyy valkokankaalla koko salin A yleisölle.  Lisäksi yleisö voi osallistua twiittamalla –   twiitit ohjataan myös  näkyviin Viestiseinälle.

JOS Kalamalja-keskustelu kiinnostaa työtapana tai jos pedagoginen johtajuus on teemana tärkeä, kannattaa tulla Finlandia-talon Kongressisiiven saliin  A (3. kerros) klo 14.30–15.15. (45min). Sisäänkäynti Finlandia-taloon tapahtuu Kongressisiiven M1-sisäänkäynnistä. 


LISÄÄ tietoa  kaksipäiväisen tapahtuman ohjelmasta  ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tästä linkistä

Ei kommentteja: