Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 21, 2013

Kuukauden kasvatusalan kirja: Iloa kouluun


PS-Kustannus on juuri julkaissut teoksen "Jantunen, Timo ja  Haapaniemi, Rauno. (2013). Iloa kouluun. Avaimia kouluviihtyvyyteen". Jyväskylä: PS-Kustannus. Minulle on varattu 15 minuutin puheenvuoro lehdistötilaisuudessa.  Jotain tällaista ajattelin kirjasta sanoa.

JANTUSEN ja Haapaniemen kirja tuottaa monessa mielessä lukijalle iloa. Se on leppoisa kirja vakavista asioista. Juuri eläkkeelle jääneet opettajat haluavat jakaa kokemuksiaan ja  ottavat kantaa lähes kaikkiin aiheisin, joista koulumaailmassa tänään puhutaan. Kutakin osateemaa avataan napakoilla esseen mittaisilla artikkeleillä. Nostan hattua yritykselle rakentaa näistä legoista systemaattinen kokonaiskuva. Ihan helppoa se ei ole.

Luen kirjaa ennen muuta kahden opettajan keskenään jakamana hyvän koulun ja hyvän opetuksen käyttöteoriana. Omat ajatukset  sidotaan sitaatteihin itselle tärkeilta  auktoriteetteilta. Tässä kirjassa niitä ovat mm. Hollo, Skinnari, Snellman, Topelius ja Wilenius. Tieteellinen teos Iloa kouluun ei ole, mutta  paljon ovat Timo ja Rauno kuitenkin lukeneet, ja kirjallisuusluettelossa on myös oikeita helmiä.

TEOS on kuin runsaasti katettu voileipäpöytä. Herkkuja on monenlaisia, toiset vielä herkullisempia kuin toiset.   Mitä  minä kokosin lautaselleni? Seuraavat oivaltavat ajatukset osuivat ja upposivat:
- arvopuhe
- digitaalinen kuilu
- elämää varten oppiminen
- hallitseminen- suostuttelu- luottamus (vrt. Herbart)
- hyveen ja hyödyn tasapaino
- ilo takaisin kouluun
- kiireettömuus laatuna
- kriittisyys
- kysymys kasvatuksen autonomiasta
- leikin erinomainen arvo
- oman tietämisen rakentaminen
- opitun jakaminen
- oppilaslähtöisyys
- oppiva koulu
- pariopettajuus
- pedagoginen kahvila
- pedagoginen tahdikkuus/pedagoginen rakkaus/hyvänsuonto/kiintymyssuhde
- satujen ja taiteen lumous
- sivistyksen arvo
- voimaannuttava pedagogiikka
- välittäminen
- yhdessä oppiminen.

JOISTAIN asioista olin eri mieltä. Jotkut teemoista olin itse jo ajatellut puhki. Jollekin  herkuille olen allerginen, ja  jätin ne suosiolla väliin.

KIRJA vastaa moneen kysymykseen. Ei tietenkään kaikkiin. Sen myös sytyttää  uusia kysymyksiä.

Teoksen saa ostaa  kohtuulliseen hintaan. 30-35 € ei ole paljon kahden miehen yhteensä about  60 työvuoden aikana keräämästä viisaudesta. Suosittelen, onnittelen tekijöitä ja rohkaisen kustantajaa jatkamaan myös tällä kustannuspoliittisella linjalla. 

Ei kommentteja: