Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

lauantaina, tammikuuta 27, 2024

10 käskyä kaiken maailman vaikuttajiile









TÄNÄÄN julkistettiin klo 14.30  vuoden 2023 koulutusvaikuttaja: Rikoksia ennaltaehkäisevä Etelä- Karjalan ankkuritoiminta. Upeasti valittu. 

Juuri sitä ennen sai vuoden 2022 koulutusvaikuttaja Martti käyttää puolen tunnin puheenvuoron. Nyt teemana oli retoriikan aarteet.

Tämä oli hyvinkin viimeinen kerta, kun alustan/luennoin/esiinnyn  Educassa. Ja kyllä minä olen ajatuksiani saanutkin siellä esitellä aina vuodesta 2006 alkaen.

  • 2006: Forum Dynamo. Viisas ote muutokseen. Ylen teemalle taltioitu muutosluento
.Ja sama myös jalkapallokentän kokoisessa Educan pääsalissa.
  • .2007: Hommissaa Ylen osastoll; Haasattelin Ylen pääjohtaja Mikael Jungeria "Opettajat kysyvät"-osuudess median ja lasten suhteesta. Varattu 15 minuuttia meni nopeasti. 
  • 2008: oli tuore kirja "100 sanaa opetuksesta" näytillä Educassa.  Osallistuin myös PRO-REXI pa-neeliin. Peter Johnsson veti sen napakasti, ja osallistujat olivat avainhenkilöitä: Eeva-Riitta Pirhonen (OPM), Pasi Sahlberg, Liselotte Eskelinen (KL), Olli Luukkainen (OAJ) ja aina yhtä fiksu Irmeli Halinen (OPH). Kaikki olivat samaa mieltä: Suomalaiset rehtorit ovat kansainvälistä huippua. 
  • 2009:  Esitelmä  "Opettajien olohuoneessa". Paikalla oli mukavasti hyväntuulisia kuulijoita. Olivat oikein ystävällisiä.
  • 2010:  Koulun kerhotoiminta. Ja toinen teema Tulevaisuuskasvatus. Kolmas: Viisas ote muutokseen.
  • 2012:  Opettajan huoneessa . Lo-liiton kouutuspoliittisen ohjelman julkistus. 
  • 2013: Minulla oli kunnia vetää perjantaina Suomen rehtorien ”Paukkuvatko nivelet?”-paneeli.
  • 2014: Väkivalta-tilanteiden pedagoginen hallinta.
  • 2016: YTO-kirjan esittely. Yhteistoiminnallista oppimista yhdessä Pasi Sahlbergin ja Peter Johnssonin kanssa. Yhdessä oppiminen- teos pähkinänkuoressa
  • 2017: Kolme sessiota. Keskustelu  varhaiskasvatuksen asiantuntijan Saija Keski-Heikkilän kanssa pedagogisesta johtamisesta.  Ja alustus: 100 tips för läroplaner .Mitä on hyvä johtaminen  SOOl:in seminaarissa.  
  • 2018: Saku Tuomisen, minun ja J.J. Salon sessio "Koulusta vuonna 2030”
  • 2019: Mukana  Otron vetämässä paneelissa: Mihin tarvitaan vaihtoehtopedagogiikoja sekä  puheejohtajana vammaisjärjestöjen 45 minuutin paneelissa, jonka teemana oli kaikille yhteinen koulu.
  • 2023;  Vuoden 2022 kouluvaikuttaja- tunnustuksen vastaaotto ja nyt
  • 2024. 10 käskyä kaiken maailman vaikuttajille.

10 käskyä

Tässä puheenvuorossa  demosin klassisen retoriikan syviä viisauksia rakentamalla oman esitykseni niiden oppien pohjalle.  Halusin antaa ajatuksellisia eväitä vaikutustyön kehittämiseen. Vaikuttaminen on vaikuttamista toisiin: heidän ajatteluunsa, päätöksiin ja tekoihin.

Ensin annos teoriaa: retoriikan kolmio: puhuja- tarkoitus- yleisö - ja tilanne  (joka on muuten didaktisen kolmion äiti) Sen  keskeinen ohje on: tavoite on aina  sopeutettava yleisöön ja situaatioon (vrt. didaktisen vapauden oikeutus). 

Sitten Aristotelen kolme ponttia: ethos, pathos ja logos ja  niiden rikas keskinäissuhde. Ja kaupan päälle idea paketti keinoista, joilla niissa onnistuu.

Kun teoria oli sulatettu, esittelin oman mallini: Puheen roadmap:  Tätä luentoa rakentaessani minulle kirkastui kokonaiskuva, kuinka esitys kannattaa rakentaa. Esnsin tarvitaan itselle tärkeä aihe. Sitten edetään datankeruun (ideakartta) kautta isoksi kuvaksi,  ja lopulta idea rysäksi, jossa iso kuva jäsennettään ja kuinka sitä rikastetaan kielellisillä keinovalikolla (metaforat).









Sen jälkeen napakka tiivistys, kuinka kirjoittaa kekseliäästi mielipidekirjoitus ja kuinka selvitä hengissä 2020-luvun vihapuhetta ja maalittamista täynnä olevasta dialogista mm. somessa.

Ja lopuksi ne 10 käskyä, joita antamaan olin kutsunut retoriikan taitureita aforismeineen aikaa yli 2000 vuoden takaa. Kiitos Aristoteles, Branson, Fullan, Hemingway, Lec, MacKay, McGinnis, Oikotie, Parson, Socrates, 

Viimeinen, Pirjo Ståhlen voimalause tiivisti kaiken sen, mitä olin  puhunut 67 dian tuella.

Oli upeaa saada pitää tämä puolen tunnin  puheenvuoro. Educa on kuin Ruotsin laivan seisova pöytä. Valittavaa riittää. Upeaa, että Tieto-lavan ääreen jaksoi vielä tähän aikaa päivää tulla väkeä, niitä joille maistuu haaste kehittyä vakuttajana-

 Opin taas huikeasti itse retoriikan ystävien viisauksista.  

Vaikuttamistyö  vaatii opettelua, itsensä hölskyttämistä, oman ajattelun kirkastamista ja vimmaa ymmärtää maailmaa paremmin ja malttia kommunikoida tahdikkaasti.

Vaikuttamistyö ei foorumeilla on huikea mahdollisuus elää mielekästä elämää ja  tehdä maailmasta siltoja rakentamalla ja kompromisseja etsimällä kaikille  yhä parempi.


Ei kommentteja: