Niin se aika juoksee. Eilen oli jälleen perjantai ja kouluvaarin volyntäärityöpäivä. On se tärkeää työtä.
Terveisiä Auroran koululta ja 2N-luokasta. Päivän ohjelmassa oli ohjeiden antoa ensi maanantaiselle uimahalliretkelle Leppävaaraan klo 13-15. Mukaan uikkarit ja pyyhe. Eväitäkin voi ottaa, mutta niitä ei saa syödä bussissa. Uimaopettajan ohjeita noudatetaan. Altaaseen mennään suihkun kautta. Sitten etsittiin kauppaan koulumatkalla jäänyttä oppilasta. Muututtiin numeroiksi lattialla. Virkistyttiin pikkusateessa välitunnilla. Jumpattiin musiikin tahdissa yhdessä valmistavan luokan kanssa. Syötiin tonnikalapastaa. Soitettiin rytmejä. Pidettiin siesta ja puhuttiin ussan tunnilla Somen vaaroista.
Kouluvaarin TO DO-listalla oli sparrata jumpparyhmiä, teroittaa kyniä, valvoa että kengät otettiin pois kun tultiin ulkoa sisälle ja roudata musiikkitunnille ja takaisin varastoon oppilasryhmän kanssa afrikkalaisia rumpuja.
Unkarilaislasten koulunkäynnistä
Aurorassa on kaksi valmistavaa luokkaa, toinen pienille ja toinen isommille ukrainalaislapsille. Molemmille luokille on saatu opettaja ja myös avustaja-palveluita. Toiselle löytyi pieni luokkatila, toinen sijoitettiin päiväkodin pieneen keittiomäiseen nurkkatilaan. Niissä nyt opetellaan suomenkieltä. Ihan hirveän motivoivaa se ei kai ole, koska lapsetkin haluavat päästä omaan kotimaahansa. Kun järkyttävä sota siellä loppuu. Mutta Auroran ryhmissä tehdään hienoa, suunnitelmallista työtä tehtävään sitoutuneen henkilökunnan johdolla.
Suomen on tullut tähän mennessä noin 40 000 ukrainalaista. Pääkaupunki-seudulla heistä asuu noin 13 %. Ukrainalaislapset eivät ole Suomessa oppivelvollisia. Espoo on kuitenkin avannut heille koulujen ovia, vaikka opettaja- ja tilapula on huutava. Kouluihin on perustettu uusia valmistavia luokkia. Valmistavassa opetuksessa opetellaan suomea, Kun kieltä osataan tarpeeksi, lapset siirtyvät sopivalle luokka-asteelle tavisluokalle. Mahdolllisimman pian aletaan myös vierailla tavisluokilla. Espoossa jo noin viidennes valmistavan perusopetuksen lapsista on ukrainalaisia. Kaikille ei heti löytynyt opettajaa. Koulupaikkojen tarve kasvoi yllättäen, eikä kaupunki ehtinyt reagoimaan tilanteeseen. Oppimateriaaleista on pulaa.
Jos sota jatkuu, niin koulujen tilanne voi ensi keväällä kriisiytyä,. Tuolloin 12 kuukautta tilapäisen suojelun piirissä olleille myönnetään kotikuntaoikeus, ja lapsille oikeus koulunkäyntiin. Mahdollisesti tällöin alkaa muuttoliikke pk-seudulle
Kasvun ja oppimisen toimialalla on arvioitu, että uusia oppilaita voisi tulla keväällä jopa 1200. Se tarkoittaisi 100 valmistavan opetuksen luokan perustamista. Yksin opettajien palkkoihin tarvittaisiin noin 5 miljoonaa euroa/vuodessa. Valtio maksaisi niistä vain osan. Kaupunginjohtajan budjettiehdotuksessa ei ole varattu näitä rahoja. Eli Huh!
Siinä sitä onkin miettimistä ensi viikolla alkaviin budjettineuvotteluihin. Täytyy viedä neuvottelijoille viestiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti