Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 30, 2017

Teatteria tekemään. Pitkästä aikaa.

JeiJei ja Martti stagella jouluna 2007
HIENO päivä. Lounaalla  suuren kouluteatterimiehen Jukka Jokirannan  kanssa. Ja tietysti Tapiolan Torossa, jossa on tarjolla ns. äijäruokaa. Ollut jo 47 vuotta.

EIKÄ oltu liikkeellä vain lounaan merkeissä vaan ihan oikeilla teatteriasioilla. Päästään nimittäin pitkästä aikaa sytyttämään yhdessä  teatterikärpästä peruskoululaisiin - ja oppilaisiin.

LASTUN kuva on muuten  10 vuoden takaa. Auroran koulun 60-vuotisjuhla-joulunäytelmäksi valittiin vaativa Oliver Twist. Kuvan joulukuun esityksestä otti broidi Jorma Hellström. Kuvassa näkyy myös esiintyjille jaetun t-paidan logo, jonka suunnitteli kouluavustajamme Leena Jansson.

 Hesarikin kirjoitti Twististä joulun alla:

" Auroran koulussa 5.- ja 6.-luokkalaiset vapaaehtoiset esittivät Charles Dickensin tarinaan, Oliver Twistiin, perustuvan näytelmän, jonka rehtori ja ohjaaja Martti Hellström ja opettaja Jukka Jokiranta ovat pukeneet näytelmäksi. Koululaiset esittävät näytelmän koulun neljässä joulujuhlassa eri näyttelijä-miehityksillä. Myös opettajat saavat näytellä, ja kuusi opettajaa koluaakin lavaa. Esityksen musiikkikohdat olivat opettaja Uma Jutilan säveltämiä ja niitä esitti kahdeksan koululaista. Valaistus ja puvustus olivat pääosin opettajien harteilla. Harjoitukset ovat pörränneet marraskuun puolivälistä lähes joka päivä....koulunäytelmät olivat huolella valmisteltuja, varsinkin puvustukset ja lavastukset. Posetiivarilla oli soittopeli ja hienoilla rouvilla asuvaihtoehtoja. Repliikit tulivat muistelematta ja selkeällä äänellä. Perinteet motivoivat näytelmien kierteeseen."

NOOH. Mukana oli kyllä oppilaita ihan ekaluokasta alkaen.  Aloitimme JJ:n kanssa tämän näytelmän hahmottamisen jo kesäkuussa, kun kaikki muut olivat lavalla. Näyttelimme kaksistaan kaikki roolit :-) Varsinaiset harjoitukset alkoivat aina syysloman jälkeen. Eli juuri nyt harjoittelisimme siestoilla näytelmän tarinaa. Roolien jaon aika olisi paljon myöhemmin.

Teimme Aurorassa koko koulun näytelmiä 25 vuoden ajan, ja JJ oli niiden sydämenä syksystä 2006 alkaen.  Työparina yhdessä Auroran muitten upeitten aikuisten ja lasten kanssa tuotimme mm. Ronjan, Pikku Prinssin, Hölmöläiset, Viisikon Aarresaarella, Kuninkaan ilman sydäntä (mukana myös vanhempia), Kolme iloista rosvoa, Saiturin joulun, Pepin, Lumikin  ja Totuuden Helmen  (sekä leffat Peter Pan, Prinsessa Ruusunen, Koko kaupungin Vinski ja Vinskin ja Vinsentin).

OLI ne hienoja aikoja.

OMALTA osaltani kouluteatteritoiminta loppui, kun jäin eläkkeelle kesällä 2014. JJ jatkoi hommia vähän pidempään. Siksi olikin niin upeaa kohdata ja tarttua taas yhdessä toimeen. Meidät on  nimittäin pyydetty sparraamaan erään naapurikoulun 42 oppilaan  ja kahden opettajan  suurluokkaa, joka haluaa opetella tekemään teatteria- ja tekee oikean näytelmän.  Saamme mennä  ensi maanantaina innostamaan heitä. Nastaa. Tosi nastaa. Ja katsotaan jatko sitten.

VAIKKA olenkin nykyään freelancer-luennoitsija, joka puhuu juuri siitä, mistä tilaaja haluaa, kaikkein innostavinta on päästä puhumaan taidekasvatuksesta.  Aurorassa usein vieraillut tohtori Eduardo Andere on sumplinut minut puhumaan Mexico cityyn ensi maaliskuussa teemalla  Creative Learning. Suomeksi:  kertomaan  niistä upeista jutuista, joita mm. Aurorassa on saanut olla mukana tekemässä. Palan innosta. Mutta palaan siihen myöhemmin.Ei kommentteja: