Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 17, 2024

Valdemar(tt)i syyskuun 2024

 

Espoon  valtuusto kokoontui eilen maanantaina syksyn  toiseen kokoukseen. Paikalle pääsi kahdeksan oikeaa valtuutettua ja kaksi varaa. Minä sain olla niistä toinen.

Sitä sai olla tosi ylpeä valtuuston puheenjohtajan taidoista ja huumorista. Tottakai, sillä hänhän oli demarien Markku Sistonen.

Kun Markusta tuli täksi valtuustokauden viimeiseksi vuodeksi puheenjohtaja, demariryhmän vetäjäksi valittiin yksimielisesti kansanedustaja Helena Marttila. Hieno valinta.

KOKOUS alkoi ajallaan ja päättyi ajoissa ( about 20.45). Lista ei ollut ylipitkä. Hyvä niin.

ALKU oli kurja. Ei vain siksi, että sähköinen laitteisto tökki pahasti ja koko ajan. Puheenvuoropyynnöt eivät välittyneet. Eivätkä mikit aina kytkeytyneet.

Mutta kurja myös siksi, että Espoon taloustilanne näyttää toisen osavuosikatsauksen perusteella vaikealta. Espoo kasvaa- ja se vaatisi lisää rahaa. Mm. perusopetuksessa on jo nyt näkyvissä miljoonien ylityksiä.  Ensi torstaina on kasvun ja oppimisen toimialan talousseminaari. Sen jälkeen tiedämme enemmän. Työttömyys senkun kasvaa. Avoimia työpaikkoja on yhä vähemmän. Ja vastuu tästä siirtyy vuoden vaihteessa kunnille.

Tarkastuslautakunta esitti useita fiksuja kehittämisideoita jo osavuosikatsauksen  raportointiin. Tavoitteiden tulee olla konkteetteja. Jos tavoitteita ei saavuteta, pitää esittää myös korjausideoita.


Oman valtuustoryhmämme  puheenjohtaja Helena Marttila korosti  ryhmäpuheenvuorossa  tarvetta parantaa työllisyyttä, erityisesti nuorisotyöttömyyttä. Tarvitsemme ihan uusi keinoja.

Listalla oli myös "outo" idea koulujen ja päiväkotien yhteistoiminnallisen vuokrahankkeesta. Ihan perustellusti demarien Hannele Kerola kyseenalaisti valitun suunnan. Kun näitä ulkoistettuja hankkeita on toteutettu Espoon keskuksen lukiosta alkaen, olisi ehdottomasti saatava tietää,  olisiko kaupungin työ ollut sittenkin edullisempaa. Niinpä.

KUUMIN kysymys listalla oli  Vanha Lillhemtintie - Gamla Lillhemtvägen asemakaavan muutos Suomenojan alueella.. Nyt haluttiin avata aiemmin suljettu tie liikenteelle. Demarit vastustivat tätä Juri Aaltosen johdolla.  Avaaminen olisi turvallisuusriski oppilaille. Hävisimme äänestyksen.

Demarit olivat muunkin listan osalya hyvin aktiivisia. Ajoimme mm. hyvinvointia ja terveyttä edistävien järjestöavustuksien myöntämisestä espoolaisille eläkeläis- ja seniorijärjestöille. Tässä Johanna Värmälä on tosi tärkeä toimija.

LISTALLA oli myös erikoisia persuirtijuttuja.  Ensimmäisessä vaadittiin  kokouspalkkioiden leikkamista, kun muiltakin leikataan. Asia ratkotaan vaalien jälkeem Päivän hulluttelevin juttu oli persujen  puheenvuoro autoilun rakastamisesta sen ilmiselvän hyödyn vuoksi. Se oli kuin pakina. Myönnän kuitenkin, että joudun itsekin ajamaan.

VIHREÄT nostivat keskusteluun mm. huolen avohakkuista keskuspuistossa. 

Juri Aaltonen jätti aloitteen rantaraitin turvallisuuden ja viihtyisyyden parannetamista. Tottakai kannatimme.

Hyvä kokous.


Ei kommentteja: