Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

perjantaina, syyskuuta 20, 2024

Kasvun ja oppimisen toimialan talousseminaari 2024












Eilen keskiviikkona pidettiin vuotuinen toimialan oma talousseminaari. Ohjelmassa oli Tilapalvelut-liikelaitoksen katsaus (toimitusjohtaja Maija Lehtinen), Espoon kaupungin talousnäkymät (konserniohjauksen kehittämisjohtaja Maria Jyrkkä) sekä kasvun ja oppimisen toimialan toiminta ja talous 2024  toimialajohtaja Harri Rinta-aho ja talous- ja hallintojohtaja Timo Ketonen).

Koko tilaisuus oli rakentava ja avoin. Vuoden 2025 lähtötilanne on vähintäänkin haastava, vaikka hyviäkin uutisiakin on. 

  • Koulujen sisäilmaongelmat ovat vähentyneet
  • Espoon oppimistulokset ovat maan huippua
  • Espoo on imuvoimainen.
Sitten niihin  haasteisiin;

  • Suomen talous: BKT kasvu on 0 %.  Hyvinvointialueilla menot kasvavat.
  • Espoo on nykyään valtionapuriippuvainen ja muun Suomen tukijoita. Soten vuoksi Espoolta lähti 200 miljoonaa.
  • Valtionosuuslukuja ei vielä tiedetä. Ehkä lokakuussa. Tulossa valtionosuusuudistus 2026. Kuntien perustehtävä painottuu lasten ja nuorten palveluihin - niin valtionosuudenkin tulisi.
  • Espoon konsernilla on lainaa  3,8 miljardia. Sote lähti ja lainat jäivät meille. (Espoolla on myös satoja miljoonia rahaa- mutta niitä halutaan kohdentaa investointeihin)
  • Espoossa verotuloja tulee tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna (15 milj €?)
  • Espoon tulot vähenevät, yhteensä on syntymässä  45 miljoonan aukko.
  • Esim. Nuuksion kouluun ei yhtään ostotarjousta.
  • Espoossa väestö kasvaa 6400:lla. Tarvitaan uusia palveluita. Tarvitaan lisää henkilökuntaa.Ne maksavat
  • Työttömyys kasvaa. Avoimia työpaikkoja on yhä vähemmän
  • Sisäisten vuokrien tulostavoite on kovat. Vuorat nousee.
  • Monessa koulurakennuksessa on yhä ongelmia mm. Mattidenissä
  • Budjetti ylittyy.: Kotola 11.3 miljoonaa (projektit) Varhais-kasvatuksen palvelusetelit 5,7 milj.

Miten siis  virkahenkilöiden mukaan selvitään?

  • On priorisoitava, tehostettava.
  • Hidastetaan investointitahtia (Huh! Jos nyt pulaa tiloista; lapsimäärä kasvaa meillä;Espoonlahti pursuaa)
  • On selvitetyksen alla kumpi kannattaa oma-omisteinen vai ostopalvelukiinteistö.
  • Koulujen. määrärahoihin kohdistuu leikkauspaineita. Suurennetaan ryhmäkokoja (+ 1,5). Säästetään 10 % tuntikehyksestä..
Tämä on siis lähtötilanne. Lautakuntaan budjettiluonnos tulee ensi viikolla 25.9. Loka-/marraskuun vaihteessa  kaupunginjohtaja antaa omaan esityksensä. Sitten alkavat viralliset budjettineuvottelut. Valtuusto hyväksyy budjetin joulukuussa.

Nyt on vaikuttamisen aika.


keskiviikkona, syyskuuta 18, 2024

Kouluvaarin terveisiä 18.9.-24

 













 K eskiviikkopäivä. Tuttu kouluvaaripäivä. 






Koulupäivä alkoi kello 8.15 ja päättyi klo 13.30. Mentiin työjärjestyksen mukaan ja opsin hengessä. Osan tunneista meitä oli paikalla kolme aikuista. Ei huono.


Paljon ehdittiin. Kuunneltiin leffoihin sopivaa taustamusiikkia ja kuviteltiin, mitä niissä tapahtuu. Hyvin kuviteltiin. Ja sitten nokkahuilut esiin, ja miten upeasti 4b:n orkesteri jo soitti kahta biisiä mainion e-materiaalin säestyksellä.  




Suomen tunnilla treenattiin lukutaitoa. Kirjan tekstiä luettiin vuorotellen ja pienissä ryhmissä ääneen.
Niin tärkeää. Ja lukupaikan sai valita. Lattia oli suosikki.

Tauko tekee hyvää. Kahvi maistui, ja taukotuvassa vallitsi hyvä tuuli :-)


Edellisillä tunneilla oli aloitettu sarjakuvatyö, jota saatiin nyt jatkaa. Osa töistä pääsi jo seinälle, ei ihan kaikki vielä. Mutta miten upeita on tulossa.




Espoo Cateringin listalla oli tänään kebabbia, maukasta punakastiketta ja riisiä ja salaattia.  Kyllä kelpasi.   

Mahat täynnä  luokkaan pikku tauolle. Hauskoja "Entäs jos"-pätkiä.

 



Klo 11.20 alkoivat kielten tunnit. En kyllästy kehumaan digitaalista materiaalia. Mutta myös paperioppikirjaan liittyy tosi paljon uutta ja hyvää. Mutta myös retroa kivaa  mm. vanhanaikaisia noppapelejä.




Noora-opettaja lähti vetämään teatterikerhoa. Tarjolla oli myös bändikerho. Vow.  
 

Päivän viimeiselle tunnilla oli matikkaa. Haettiin chromebookit ja hommiin. Kirjautuminenkin sujui nopsasti, ja laskut etenivät. Hienosti keskittyivät ja tekivät parhaansa.  

.......................... 


Monipuolinen koulu
päivä. Syksy on alkanut taloudellisesti hyvissä merkeissä. Maanantaina valtuustossa kuultiin kuitenkin  ikäviä uutisia. Budjetti on ylittymässä jo nyt.  Huomenna on kasvun ja oppimisen toimialan talousseminaari. Kouluille on tullut jo viestejä, ettei myönnetyjä varoja saakaan kaikkia käyttää. Huh! No odotellaan huomiseen ennenkuin hikoillaan tuskaa.  

Kiitoksia taas auroralaisille ja 4B-luokalle mukavas-ta koulupäivästä.  Nähdään  ensi viikolla.


 

tiistaina, syyskuuta 17, 2024

Valdemar(tt)i syyskuun 2024

 

Espoon  valtuusto kokoontui eilen maanantaina syksyn  toiseen kokoukseen. Paikalle pääsi kahdeksan oikeaa valtuutettua ja kaksi varaa. Minä sain olla niistä toinen.

Sitä sai olla tosi ylpeä valtuuston puheenjohtajan taidoista ja huumorista. Tottakai, sillä hänhän oli demarien Markku Sistonen.

Kun Markusta tuli täksi valtuustokauden viimeiseksi vuodeksi puheenjohtaja, demariryhmän vetäjäksi valittiin yksimielisesti kansanedustaja Helena Marttila. Hieno valinta.

KOKOUS alkoi ajallaan ja päättyi ajoissa ( about 20.45). Lista ei ollut ylipitkä. Hyvä niin.

ALKU oli kurja. Ei vain siksi, että sähköinen laitteisto tökki pahasti ja koko ajan. Puheenvuoropyynnöt eivät välittyneet. Eivätkä mikit aina kytkeytyneet.

Mutta kurja myös siksi, että Espoon taloustilanne näyttää toisen osavuosikatsauksen perusteella vaikealta. Espoo kasvaa- ja se vaatisi lisää rahaa. Mm. perusopetuksessa on jo nyt näkyvissä miljoonien ylityksiä.  Ensi torstaina on kasvun ja oppimisen toimialan talousseminaari. Sen jälkeen tiedämme enemmän. Työttömyys senkun kasvaa. Avoimia työpaikkoja on yhä vähemmän. Ja vastuu tästä siirtyy vuoden vaihteessa kunnille.

Tarkastuslautakunta esitti useita fiksuja kehittämisideoita jo osavuosikatsauksen  raportointiin. Tavoitteiden tulee olla konkteetteja. Jos tavoitteita ei saavuteta, pitää esittää myös korjausideoita.


Oman valtuustoryhmämme  puheenjohtaja Helena Marttila korosti  ryhmäpuheenvuorossa  tarvetta parantaa työllisyyttä, erityisesti nuorisotyöttömyyttä. Tarvitsemme ihan uusi keinoja.

Listalla oli myös "outo" idea koulujen ja päiväkotien yhteistoiminnallisen vuokrahankkeesta. Ihan perustellusti demarien Hannele Kerola kyseenalaisti valitun suunnan. Kun näitä ulkoistettuja hankkeita on toteutettu Espoon keskuksen lukiosta alkaen, olisi ehdottomasti saatava tietää,  olisiko kaupungin työ ollut sittenkin edullisempaa. Niinpä.

KUUMIN kysymys listalla oli  Vanha Lillhemtintie - Gamla Lillhemtvägen asemakaavan muutos Suomenojan alueella.. Nyt haluttiin avata aiemmin suljettu tie liikenteelle. Demarit vastustivat tätä Juri Aaltosen johdolla.  Avaaminen olisi turvallisuusriski oppilaille. Hävisimme äänestyksen.

Demarit olivat muunkin listan osalya hyvin aktiivisia. Ajoimme mm. hyvinvointia ja terveyttä edistävien järjestöavustuksien myöntämisestä espoolaisille eläkeläis- ja seniorijärjestöille. Tässä Johanna Värmälä on tosi tärkeä toimija.

LISTALLA oli myös erikoisia persuirtijuttuja.  Ensimmäisessä vaadittiin  kokouspalkkioiden leikkamista, kun muiltakin leikataan. Asia ratkotaan vaalien jälkeem Päivän hulluttelevin juttu oli persujen  puheenvuoro autoilun rakastamisesta sen ilmiselvän hyödyn vuoksi. Se oli kuin pakina. Myönnän kuitenkin, että joudun itsekin ajamaan.

VIHREÄT nostivat keskusteluun mm. huolen avohakkuista keskuspuistossa. 

Juri Aaltonen jätti aloitteen rantaraitin turvallisuuden ja viihtyisyyden parannetamista. Tottakai kannatimme.

Hyvä kokous.


sunnuntaina, syyskuuta 15, 2024

Viikkoraportti 37









(+) Kivaa kun saa olla  kouluvaaru ja yliopisto-opettaja.  (-) Rästejä riittää. Argh!  Eikun selättämään.


 Maanantai 9.9.


H
ieno aurinkoinen päivä. Mutta silmä oli niin tulehtunut, että piti lähteä silmälääkärille.. Tutkittiin, ja resepti kädessä apteekkiin. Matkat bussilla. Onneksi ei ollut työpäivä. Lounaaksi paistettua makkaraa, perunasalaattia ja viimeinen pala sienipiirakaa. Sitten harmaasilmillä huomista luentoa. Klo 17.30 Valtuustoryhmän hybridikokous. Minä kotoa käsin.


Tiistai 10.9.

Lääke tepsii pikkuhiljaa  PED0032 Sitavuoressa klo 10.15- 13.45. Ensimmäistä kertaa Psychologicumin saleissa. Olipa hienot vekottimet (Vuosi siitten tavalliset flapit ovat luokista kokonaan kadonneet). Onneksi vaksi osasi opastaa käyttöä.Otimme haltuun yleisen ainedidaktiikan hienouksia. Tosi nasta päivä pienen innokkaan ryhmän kanssa. 

Sitten hain Rikun ja kävimme Torossa ostamassa mukaan  Oskari-klassikot. Maistui. Ja jäi huomisellekin. Päikkärit. Klo 18 vespalla 
seurakuntaneuvoston kokoukseen Suvelan kappelille. Hienoa vaikeiden asioiden prosessointia.

Keskiviikko 11.9.

Kouluvaaripäivä klo 8.15- 13.30. Satoi. Pakko mennä autolla. Päivälliseksi loput oskareista. 
Illalla oli lautakunnan etäkokous. Lyhyt lista ja nopea kokous.  Päivän loppuun mielenkiintoisen erilainen Netflix-mirhasarja: "Täydellinen pari".  Ja mikä loppu. 

Torstai 12.9.

Lääke silmään ja autolla (kamaa mm. soitin oli niin paljon)  kohti Helsinkiä. PED0032:ssa vuorossa ryhmäistunto, jossa hiottiin 10 minuutin opetustuokioiden suunnittelua. Pidin "mallituokion"  kaanon-laulusta. Säestin ukulelella. Nyt myös äänitettiin esitys  ja kuunneltiin se. Marju kyytiin ja kauppaan. Otettiin mukaan Papan pizzat.

Norppa on Nizzassa loppuviikon.


 Perjantai 13.9.

Perjantai ja 13 .päivä. Hui. Onneksi kokovapaapäivä. Alustavasti ensi viikon PED0032 suunnittelua. To do-korttien foliointia (hulluttelu virkistää). Pitkästä aikaa  Jumboon ja vaateostoksillekin. Mukaan  maiskis sweetchili-patonki. Päivälliseksi lohta, perunoita ja hyvää kastiketta.

 Lauantai 14.9.

Kyllä kai se on uskottava. On syksy. Lohduttaa vähän, että jouluun on vain 100 päivää :-).Valtuustoryhmän seminaari klo 9-16 Radison Blu Espoossa. Parkkipaikkoja.  Siellä lounas: Sienikeittoa ja kanaa pippurkastikkella. Hyvää keskustelua. Tapiolan kautta kotiin. Perinneseuran paperitöitä. Ja vielä ennen unia "Elämäni biisi".


Sunnuntai 15.9.


Harmaa päivä. Periaatteessa lepopäivä. Käytännössä upea päivää hoitaa rästejä. PED0032 ohjausta. Ja dioja. SyysMattiin (mm.Paku). Avustusanomuksen etenemisen paapomista. Vaaliohjelma  kokoamista. Lounaaksi niin herkullista lihapataa. Ja ennen unia vielä "Tanssi tähtien kanssa". Hyvä päivä. Hyvä(ä) yö(tä) :-)

lauantaina, syyskuuta 14, 2024

Valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön hallituksen syysseminaari 14.9.


Espoon demarien valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön hallituksen syysseminaari järjestettiin tänään lauantaina 14.9.  Otaniemessä klo 9- 16.  

Aamupäivällä kokoontui valtuustoryhmä ja  iltapäivällä mukaan tuli myös kunnallisjärjestön hallitusta.

Edessä on vielä tämän vanhan valtuustoryhmän viimeinen  kausi. Ja luvassa isoja juttuja. Valtaan uusi  kaupunginjohtaja. Kenen taakse demarit menevät?   Tuleeko Länsirata? Haluammeko sitä?  Edessä on marraskuussa tiukat budjettineuvttelut. Mitkä ovat omat kärkemme? Millaisella vaaliohjelmalla etenemme?

Keskustelua veti oma kansanedustajamme Helena Marttila. Upeaa pohdintaa. Mutta ei sen helmistä  sen enempää, ettei valu vääriinb korviin.

ILTAPÄIVÄN keskusteluja veti kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maria Rajala. Hyvin veti hänkin. Kävimme läpi kauden 2021-2015 vaaliohjelmaa,  ja maistelimme millaisia konkreetteja  tavoitteita demarit lähtevät  tavoittelemaan kaudelle 2025-2029, jolloin moni asia muuttuu. Sote on jo alueilla. Hytelle tullee jokin poliittinen organisaatio. Työllistämisasita siirtyvät kunnille. Kirjoitin ajatuksiamme ylös kynä sauhuten.

On syksy, ja taudit jyllääväät. Moni joutui perumaan osallistumisena. Harmi. Mutta kuten joku leikkisästi sanoi: laatu joskus korvaa määrän :-)

perjantaina, syyskuuta 13, 2024

OKM pyytää mukaan kehittämään peruskoulua









Kuten tiedertään Orpon hallituksen ohjelmaa. kuuluu peruskoulun tulevaisuustyö. Asiantuntijoiksi kutsutut ovat jo pitäneet  kokouksiaan. Nyt Opetus- ja kulttuuriministeriön Peruskoulun tulevaisuustyö –hanke on avannut verkkoaivoriihen peruskoulun kehittämiseksi. Se on avoin kaikille. Ministeri haluaa kuulla  tavallistenkin ihmisten mielipiteitä.

Teknisesti kyseessä on verkkokysely. Sen  toteuttaa Fountain Park. Kysely on auki syyskuun loppuun saakka. Tässä linkki: 

https://okm.fi/etusivu

KYSYMYKSIÄ  on sopiva määrä. Tyyliin: Millainen on maailman paras peruskoulu vuonna 2045? Miten sitä pitäisi kehittää?  Mitä on tärkeää oppia. Kuinka kehittää kodin ja koulun yhteistyötä? Harrastustoiminta? Kuinka saada yhteisöjä mukaan?  Miten lisätä hyvinvointia? Millaisia taitoja tarvitaan tulevaisuudella? Mitä itse olisin valmis tekemään?

ITSE VASTASIN, että suomalainen peruskoulu on upea. Sen perusarvot: vapaus ja tasa-arvo ovat siinä parasta. Ja  upeat opettajat ja akateeminen opettajankoulutus. Korkeatasoinen oppimateriaali. Siellä tehdään joka päivä ihmeitä. Mutta huikeassa maailman muutosvauhdissa sen on ollut vaikea pysyä. Erityisesti kun kuilu koulutuslupauksen ja käytössä olevien resurssien välillä on koko ajan syventynyt.

Yhteisöllisyydelle ei ole riittävästi tilaa. Meiltä puuttuu kokonaan teinididaktiikka ja sen pohdinta, miten opetusta kehitetään niin, että siinä on murrosikäisen mielestä järkeä. Koulujen rahoitus on myös ongelma.

Kodin ja koulun yhteistyötä tarvitaan. Siksi olisi avattava ovet molempiin suuntiin. Koulu  yrittää selvitä yksin sankarimaisesti. Ihan turhaan.  Koulujen ympärillä olisi kuitenkin koko Suomi ja tarjolla kaikki sen osaaminen.  Vanhempia ja isovanhempia on monta miljoonaa. Yhdessä meitä on koko Suomi. Tuon massan apu olisi lähes rajaton lisäresurssi koululle. Jos se vain kelpaisi ja jos sille olisi selkeät avunannon rakenteet.

Jotta jokainen saisi kasvaa täyteen mittaansa pitäisi opettaa monet luku- ja kirjoitustaidot, ydintiedot ja -taidot kaikissa aineissa. Sekä taidot luoda ja oppia uutta. Taito kasvaa omaksi itseksi ja yhteiskunnan jäseneksi. Oman intohimon löytäminen (harrastukset). Tilaa myös niille asioille, joita koulua käyvät haluavat oppia.Tilaa harrastuksille. Viittasin TIPiin: 2000-luvun alussa ns. Turvallisen iltapäivän kokeilussa Espoon Auroran koululla avattiin koulupäivää harrastutoiminnalle, jota järjestivät eri tahot. 

Hyvinvointia lisättäisiiin panostamalla pysyvien opetusryhmien  ja koulujen yhteisöllisyyteen. Pitämällä oppilaitosten koot optimaalisima. Luomalla  koulupäivään aikaa  opetusryhmien omille intohimoille (vrt. D.W. Washburnen  Winnetka-plan) ja kasvukeskusteluille

Tulevaisuudessa tarvitaan taitoa oppia ja ymmärää oppimista. Taitoa oppia yhdessä monin eri tavoin. Taitoa ratkaista oikeita ongelmia. NPDL-hankeesta voisi ottaa oppia.

OMIA IDEOITA  pyydettiin myös konkretisoimaan: Koulupäivään uusi rakenne. Esim. jo keskelle päivää mahdollisuuksi liittyä intohimoryhmiin Tarjoamalla myös maksullisia harrastusmahdollisuulksia  turvallisessa ympäristössä päiväsaikaan ilma, että lapsia tarvitsee aina kuljettaa. 

MIHIN ITSE OLISIN VALMIS?  Jakamaan omaa osaamistani tuleville opettajille (olen tehnyt sitä vuodesta 1979 ja teen yhä).

PYÖRÄ

Kun on kertonut omia ideoitaan, vastaaja siirretään eräänlaiseen tikkatauluun/pyörään. Hänelle esitetään toisten vastaajien ehdotuksia, ja pyydetään sjoittamaan niitä  tärkeysasteikolle.  Itse sain sijoittaa noin  20 ideaa. Mm. tällaisia:Vaati paljon koordinointia, ohjausta ja vuorovaikutuksellista suunnittelua... Panostusta kiinteistöjen kuntoon ja mm. turvallisuuteen. Ideoiden jakoa...

Vielä lopuksi kysyttiin: 

MIKÄ olisi mielestäsi paras motto tai tunnuslause tulevaisuuden peruskoululle?

Vastasin: 

Peruskoulu,  jossa jokainen, ihan jokainen, saa  kasvaa täyteen mittaansa.


keskiviikkona, syyskuuta 11, 2024

Kouluvaarin terveisiä 10.9.2024


  










 T ällä viikolla pääsikin taas   kouluvaarihommiin. Pakko oli tulla autolla,  kun satoi ihan riittävästl.





Koulupäivä alkoi kello 8.15 ja päättyi klo 13.30. Touhua riitti.

Tänään oli iltapäivällä matikan koe, ja eka aamutunti käytettiin treenaamiseen. Osalle vähennyslaskut, joissa joudutaan lainmaan jopa kahden numeron yli olivat vielä vaikeita. 

Musiikkitunnilla jatkettiin  4b:ssä  soittotaidon jakso. Luokka oli treenannut Tuomaksen musiikkivideoiden avulla hauskan simppeliä sovitusta nokkiksille. Niin komeasti meni. Kuuntelimme myös saamelaista musiikkia. Se herätti upeasti rauhallisuuden tunteita.

Kertasimme vielä nuottien tunnistamista.  Jatkamme vielä opettelua.  Yritän itse keksiä nuottiviivastolle jonkin tarinan. Tärkeät asiat tallennettiin vihkoon.




Sade oli loppunut. Raikas happi teki hyvää. Maikkojen palapeli edistyy tasaista vauhtia. Työvuorossa oli nyt yksi koulumummi.

Suomen tunnilla harjoiteltiin niin tärkeäksi viime aikoina todettua lukutaitoa. Kirjan mainioita kappaletta luettiin pienissä ryhmissä ääneen.



Espoo Catering päivittää aika ajoin lounaslistaa. Tänään uutena  annoksena oli Kirjolohi-perunasosepaistos. Tosi maiskis salaatilla.

Kun masu oli täynnä luokkaan taukoilemaan hetkeksi

 



Sitten alkoi kielten tunti. Ihailin edelleen 2020-luvun digitaalista materiaalia. Lauluja. Aitoa ääntämismallia. Ääntämistä harjoiteltiin perinpohjin. 






Tauko keskellä päivää tekee kutaa niin aikuisille kuin lapsille. Noora-opettaja lähti vetämään teatterikerhoa. Kurkkasi lasin takaa. Tulevia näyttelijöitä oli tosi paljon.


 

Päivän viimeiselle tunnilla oli matikankoe. Meitä aikuisia oli valvomassa kolme. Hienosti keskittyivät ja tekivät parhaansa. Osa pääsi kokeen jälkeen kotiin, osa jatkoi tuntia. 

Että oikein kiva koulupäivä. Illalla on kasvun ja oppimisen lautakunnan kokous, mutta asialista on sanoisinko tekninen. Homma toimii täällä Aurorassa vallan mainiosti, eikä kriittinenkään silmä huomannut mitään erityisiä murheita. Rexi on läsnä, joustaa  ja välittää välittämistä. Ja porukka jelppaa toisiaan. Tullee siis hyvä syksy.

Kiitoksia taas auroralaisille ja 4B-luokalle mukavas-ta koulupäivästä.  Nähdään taas ensi viikolla.