lauantaina, toukokuuta 18, 2024

Verkkohaastattelussa toimialajohtaja Harri Rimta-aho









Espoon perinneseuran toiminnan teemana vuonna 2024 on Espoon tie sivistyskaupungiksi. Järjestämme mm. verkossa lyhyitä, noin 15-30 minuutin asiantuntijahaastatteluja vuositeemaan liittyvistä aiheista.

Uusin etävieramme on kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho. Martti Hellström haastatteli häntä etäyhteydellä 7.5.2024. Haastattelun voi katsoa Youtubessa:

https://youtu.be/QrN-7s6hegk


Ensimmäinen etävieraamme oli kamarineuvos Sampo Suihko. Hänen haastatteluaan voi katsoa Youtubessa:



https://www.youtube.com/watch?v=LO16KLspbkg



Sarjan toisena etävieraana oli kouluneuvos Aulis Pitkälä. Haastattelu on yhä  katsottavissa YouTubessa.


https://www.youtube.com/watch?v=Y3sWJVPC7X0


Kolmas  etävieramme  oli Espoon kulttuurijohtaja Susanna Tommila.  Haastattelu on  katsottavissa YouTubessa.

https://youtu.be/H0ww00dGiQ4


Tässä linkki teemamme jatkuvasti karttuvaan aineistoon:

https://espoonperinneseura.net/sivistys/


Kouluvaarin terveisiä teatterimuseosta

 
















 K esäinen retkipäivä kouluvaarilla. Huikea ilma  ja vielä huikeampi ohjelma Auroran kolmosluokkalaisille Helsingissä Teatterimuseossa. 


 



Koulupäivä käynnistyi 3N-luokalla koulun pihalla tasan klo 8.15. Eväspussi reppuun. Laskettiin taas oppilaat. Yksi puuttui. 3N oli ajoitettu lähtemään radalle ensimmäisenä, 3M ja 3S sitten seuraavina

Turvajonojärjestyksessä  käveltiin kohti  Kauniaisten puolella ollutta bussipysäkkiä.  Sitten yhteislipulla Tapiolaan menevään bussiin. Kaikille löytyi istumapaikka.

Tapiolassa vaihdettiin metroon. Kuinka jännittävää. Muutamalle se oli ihan eka kerta.

Perillä (muuten paljon viileämmässä) Helsingissä noin klo 9.20.  Reippaasti jonokävellen kohti Kaapelitehdasta. Oltiin etuajassa, joten vartti leikkejä auringopaisteessa. 

Tasan klo 10  opas haki meidät aulasta ja pääsimme jättihissillä toiseen kerrokseen museotilaan. 3N-luokalle oli varattu kolmesta eri vaihtoehdosta tunnin kestänyt improvisaatioteatteriosuus. Opimme impron perussäännön nro1: joo-ja. Sitten innostuttiin pareittain toisen ehdotuksesta ja keksittiin siihen lisää. Luotiin yhdessä toisistamme rakennuksia, tiloja ja niiden äänimaisemia oikeassa ja värivalossa.  Annettiin lahjoja samalla lisäämisperiaatteella. Lopuksi luotiin vielä roolihahmoja oikein roolivaatteilla, liikuttiin ja tanssittiin. Teatteritila oli täynnä taikaa ja innostusta. Opas oli tosi taitava, innostunut ja lapsia innostava. Thanks!

Kello 11 oli lounastauko. Pussista löytyi iso broileri-makkarapatonki, mehua ja banaani. Maistui vaarillekin. Sitten omat roskat reppuun, kamat kasaan ja jonokävellen metroasemalla, metrolla Tapiolaan ja sieltä bussilla Kaunisten ja Espoon rajalle.  Hyvällä tuulella koulun pihalle. 

Kaikki meni niin hienosti, että. Odoteltiin, että kello tulee varmasti 13. Tuli. Sitten heipat ja kotimatkalle.  

Kiitoksia taas Auroralaisille ja 3N-luokalle mukavas-ta koulupäivästä. Nähdään ensi viikolla. 

  

keskiviikkona, toukokuuta 15, 2024

Verkkohaastattelussa kulttuurijohtaja Susanna Tommila








Espoon perinneseuran toiminnan teemana vuonna 2024 on Espoon tie sivistyskaupungiksi. Järjestämme mm. verkossa lyhyitä, noin 15-30 minuutin asiantuntijahaastatteluja vuositeemaan liittyvistä aiheista. 

Uusin, kolmas  etävieramme  oli kymmenen vuotta Espoon kulttuurijohtajana toiminut Susanna Tommila. Martti Hellström haastatteli häntä etäyhteydellä 7.5.2024. Haastattelu on nyt katsottavissa YouTubessa.

https://youtu.be/H0ww00dGiQ4


Ensimmäinen etävieraamme oli kamarineuvos Sampo Suihko. Hänen haastatteluaan voi katsoa Youtubessa:



https://www.youtube.com/watch?v=LO16KLspbkg



Sarjan toisena etävieraana oli kouluneuvos Aulis Pitkälä. Haastattelu on yhä  katsottavissa YouTubessa.


https://www.youtube.com/watch?v=Y3sWJVPC7X0


Tässä linkki teemamme jatkuvasti karttuvaan aineistoon:

https://espoonperinneseura.net/sivistys/


maanantaina, toukokuuta 13, 2024

Kouluvaarin terveisiä 13.5.


 
















 K eväinen kouluvaaripäivä koulussa. Tai oikeammin Laaksolahden urheilupuistossa. Mm. Auroran 3.-4.-luokilla oli urheilupäivä. Kouluvaari sai olla mukana jo toisen kerran. Edellisen kerran toukokuussa 2023.


 



Vuonna 2023 päivän
kuva oli tällainen.
Koulu alkoi 3N-luokalla klo 8.15. Laskettiin oppilaat. Kaksi puuttui. Jonoon reput selässä ja kohti bussipysäkkiä. Yksi pommiin nukkunut poikaoppilas  ajoi huikeaa vauhtia pyörällään suoraan pysä-kille ja ehti hienosti ajoitettuna mukaan.  
Bussivuorot oli jaettu luokkien kesken ja hyvin mahduttiin Laaksolahteen menevään vuoroon. Mukana oli oppilaita useista espoolaiskouluista.

Perillä hallilla oltiin aika tarkasti kello 9. Yhteis-tanssiliikuntaa  ja sitten joka luokka omalle radalleen. Kullekin luokalle oli  neljä eri pistettä, joissa vetäjinä oli eri urheiluseurojen osaajia. Ringetessä oli entinen Auroran koulun oppilas, joka tunnisti vielä vanhan rexinsä. 3N-luokalla oli ohjelmassa jumppaa/ tanssia. Sitten golfia. Ulkolounastauko Lippajärven rannalla: sämpylä, omena ja mehu. Sitten uudelleen radalle ringetteä/koripalloa ja viimeiseksi vielä yleisurheilua; pituus- ja korkeushyppyä sekä kuulan-työntöä.
Olipa kivaa.

Sitten muutama minuutti vaille klo 13 bussipysäkille. 6 minuuttia ja oltiin Auroran koulun pysäkillä. Omaan luokkaan huilaamaan ja kun kello soi, niin kotiin. 

Kiitoksia taas Auroralaisille ja 3N-luokalle mukavas-ta koulupäivästä. Ja Raija Herralalle yhteistyö-kumppaneineen hienosta urheilupäiväperinteestä. Näh-dään jo ensi torstaina. Silloin reissataan teatteri-museoon.Jeee!

  

sunnuntaina, toukokuuta 12, 2024

Vieläkö muistat idean verkkokoulusta?











AIKANI kuluksi sukelsinvuoteen 1996. Uusia koululakeja valmisteltiin vimmaisesti. Keskeisimpiä tavoitteita oli rakentaa maahan yhtenäinen peruskoulu. 

Elokuun lopulla 1996 . Opetushallituksen edustajat esittelivät yhtenäisen peruskoulun malleja. Niitä oli  kaksi:
 Se ensimmäinen oli samassa kiinteistössä toimiva yhtenäinen koulu.

Mutta se toinen, joka on taidettu jo unohtaa, olisi ollut toteutuessaan varsinainen revoluutio. Sen nimi oli Verkkokoulu.

Verkkokoulu

Verkkokoulumallissa 
yhden kunnan tai kaupunginosan kaikki alakoulut (os. ala-asteet) ja
 se yksi yläkoulu (os. yläaste) olisi  yhdistetty hallinnollisesti yhdeksi kouluksi, jotka toimisivat eri rakennuksissa.  

Keskuskouluna oli ollut yläkoulu, jossa  yläluokkalaisia opettaisivat aineenopettajat. Entisistä alakouluista olisi  tehty ns.  lähikouluja, joissa ns. lähiopettajat (os. luokanopettajat) opettaisivat 
1.-3.- luokkia. Lisäksi  näissä lähikouluissa olisi esiluokka. 

Opettajia olisi käytetty joustavasti. Jo neljäsluokkalaiset 
opiskelisivat joitain päiviä keskuskoululla aineenopettajien johdolla. Vastaavasti isommat lapset voisivat tulla lähikoululle  tekemään itsenäisiä projekteja lähiopettajan valvoessa työskentelyä  toisella silmällä. 

Lisäksi  osa lähiopettajista voisi toimia keskuskoululla.  Kunhan tärkeissä aineissa: matematiikka, luonnontieteet, kielet,
taito- ja taideaineet opetus olisi asiantuntijan käsissä. Lähiopettajia tarvittaisiin keskuskoululla   hoitamaan kodin ja koulun yhteistyötä jne.

Matkat lähi- ja keskuskoulun välillä  tehtäisiin koulubussilla, ja jotta aika ei
menisi hukkaan, bussi olisi videobussi.

Tällä verkkokoulucompolla olisi (vain) kaksi rehtoria:  hallinnollinen ja pedagoginen. 
Tätä mallia kutsuttiin
 aluerehtorimalliksi.

LUIN tuon ajan muistiinpanoistani, etten innostunut verkko_koulusta. Pikemminkin kauhistuin.  Kirjoitin:

" Voi hyvä Sylvi!
 Kenen neronleimaus on silpoa parhaiten toimiva peruskoulun osa ja ajaa alas luokanopettajan  maailmanlaajuisesti korkeatasoiseksi kuvattu professio. Että heistä tehtäisiin apuopettajia,.  Mieleen tulee vahvasti viipurilainen luokan äiti- järjestelmä".

Esitys oli tehty ihan vakavissaan.  Mm. Opetus-hallituksen silloin tuore pääjohtaja Jukka Sarjala näki, että hanke  takaisi  maa-seudun koulujen säilymisen.Verkkokoulua
 oli  tarkoitus kokeilla jo lukuvuonna 1997-98.

Marraskuun puolivälissä 1996 tilanne näytti muuttuneen. Kun Luokanopettajaliitto oli pyytänyt  Martti Apajalahtea tulemaan esittelemään verkkokoulua Lo-liittovaltuustoon, 



opetushallituksen ylijohtaja Aslak Lindström oli kieltänyt  häntä menemästä. Huhujen mukaan OAJ ja Kuntaliitto olivat joutuneet niin pahaan hakaukseen asian tiimoilta, että opetushallitus oli  joutunut laatimaan kokonaan uuden suunnitelman.

Viikkoa myöhemmin saatiin kuitenkin uutinen: Ylijohtaja Aslak Lindström oli juuri esitellyt maailmalla ideaa verkkokoulusta. Ideasta käytiin keskusteluja ympäri maata.

LUOKANOPETTAJA-lehdessä 1/1997 julkaistiin juttu: "Peruskoulun parhaiten toimivaa osaa- ala-astetta- ei saa ajaa alas". Siinä kritisoitiin  tätä opetushallituksen uudistusideaa. Verkkokoulussa luovuttaiin koulunjohtajista. Koolla ollut valtuusto vastusti ideaa ennen muuta siksi. että se sotii uutta oppimiskäsitystä vastaan.

LUOKANOPETTAJA-lehdessä 2/1997  liiton puheenjohtaja Jarmo Salomaa palasi teemaan. Kun liitto oli nostanut suunnitelman verkkokoulusta julkisuuteen, oli noussut valtava kohu hallintoväen keskuudessa.  Kukaan virkamiehistä ei kuitenkaan ottanut vastuuta ideasta. Lehdessä kerrottiin, että opetushallitus oli allekirjoittanut 16.1.1997 asiakirjan, jossa käynnistettäisiin ideaa koskeva kehittämishanke vuosille 1997-2000. Liitto vastusti kokeilun käynnistämistä.

Seuraavista lehdistä en enää löytänyt keskustelua verkkokoulusta. Miten sen kävi? Käynnstyikö kehittämishanke? 


Viikkoraportti 19










(+)  Tosi kivaa mahtui viikkoon tosi paljon: koulu-vaaripäivä, vapaata aikaa, aikaansaannoksia (-) Pikkuisen lämpimämpää saisi jo olla.


 Maanantai 6.5.

Kouluvaaripäivä. Lounaaksi koululla kanarisottoa ja kotona päivälliseksi omatekoisia hampurilaisia. Sitten perinneseuran kansioita oikeaan osoitteeseen. TV:stä  Tähdet, tähdet- uusintana, kun eilen meni ohi.

 Tiistai 7.5.  

Virkkuna ylös. Paljon ehti naputella. Mm. EED 85-vee kutsukirjeen.  Renkaanvaihto tilattu, Riku piipahti. Ovikello paikalleen. 
Kulttuurijohtaja Susanna Tommilan verkkohaastattelu  siirtyi tähän. Lounaaksi taas hampurilaiset. Sivistysjohtaja Harri Rinta-Ahon verkkohaastattelu. Illalla vielä lautakunnan nopea lähikokous. 


 Keskiviikko 8.5. 

Kokovapaapäivä. Siis naputteluun. Marju kampaajalle. Martti haki. 
Lounas Momsissa. Minä lihapullat ja muusi. Päivän homma purkissa; muistiinpanot Sampo Suihkon musiikkitoiminnan kartoituksesta Espoossa 1973. Siitä ideoita Perinneseuran musiikkitapahtumaan Sellossa 20.5. 

 Torstai 9.5.

Helatorstai oli vapaapäivä. Suomeksi kirjoitushommia. TSL-kevätkokouksen pöytäkirja EverSigniin kuitattavaksi. Juttu Perinneseuran sivistys-sivuille. Dataa OpeUraan opettajankoulutuksen kehittymisestä. Sukeltelua vanhojen Aurora-lehtien maailmaan lukuvuodelta 1999-2000. Lounaaksi niin maistuvaa porsasta sienikastikkeessa kera valkosipuli-perunoiden. 

 Perjantai 10.5. 

Vielä kaksi kalenterissa tyhjää päivää. Yes. Dataa muokattiin tekstiksi. Teemat samat kuin torstaina. Ja sama lounaskin. Siivoilua. Illalla: Tähdet. Tähdet. 

 Lauantai 11.5.

Lämpenee. Sukelluksia 2000-luvun Auroraan ja OpeUran dataan.  Marjut keittiössä valmistamassa äitienpäivän herkkuja. 
Siivoilua. Pihan kunnostusta. Kesä tulee.

Sitten äitienpäivän etkot sukulaisten haudoilla. Sulho ja Elli Rannan kivi oli kivasti tuunattu. Vietiin Kukkia. Vettä.  Sampo Suihkolle  20.5:n  juoksutusaihio lämpimään etelään. Niin riemukas Sunnuntailounas. Myöhemmin illalla vielä Euroviisut. Uni tuli kuitenkin kesken.


 Sunnuntai 12.5.


Äitienpäivä. Kaikki lapset ja lapsenlapset kylässä. Lohileipiä. Kinkkupiirakkaa. Kääretorttua. Ruuti oli vielä hoidossa. Naputtelua tunti tolkulla vanhassa nyt jo suljetussa  Auroran koulun blogissa ja vuodessa 2013. Kaikenlaista hauskaa löytyi. Illalla Tähdet, tähdet.

Hyvää Äitienpäivää!


 Myös omalle Rauni-äidille sinne pilvenreunalle!

tiistaina, toukokuuta 07, 2024

Lautakunnan kokous 7.5.


















PÄIVITETTY PÄÄTÖKSILLÄ (punaisella)

Demareista paikalla Heini ja Martti.


KASVUN ja oppimisen lautakunnalla on vielä kolme kokousta ennen kesätaukoa: ti 7.5.2024, ke 22.5.2024 ja ke 12.6.2024. Niiden päätös- eväillä sitten koulut valmistautuvat ensi lukuvuoteen.

Edellisen kokouksen jälkeen KH otti käsittelyyn lautakunnan äänestämällä tehdyn päätöksen Lahnuksen koulun lakkauttamisesta ja perui sen. Upea!

Tämänpäiväisen kokouksen listalla oli  muutama mielenkiintoinen asia. Toimialan palveluverkkoperiaatteet-asiakirjassa on 13 sivua. Paljon myönteistä. Valitettavasti suuruuden ihannointi jatkuu. Uusien koulujen tulisi olla 4-sarjaisia, pelkkien yläkoulujen jopa 6-8-sarjaisia. Pienistä yksilöistä halutaan eroon. Myös päiväkotien ryhmäkoon  halutaan kasvavan uusissa tiloissa. Lukioihin halutaan kuhunkin 200 aloituspaikkaa.

PÄÄTÖS: Asiakohta poistettiin esittelijän pyynnöstä. Asiaan palataan, kun investointisuunnittelua koskevat päätökset on tehty.

Opetussuunnitelmiin ja tuntijakoon tehdään Opetushallituksen edellyttämät muutokset, jotka johtuvat hallituksen tekemistä tuntijakopäätöksistä.

PÄÄTÖS: Esityksen mukaan 

Sunan koulun väistöratkaisusta on tehty oikaisuvaatimus, ja lautakunta ottaa siihen kantaa, kuten muutamaan muuhunkin oikaisuvaatimukseen.

PÄÄTÖS: Oikaisuvaatimuksia jne.  ei hyväksytty- yhtä  virkavaalia lukuunottamatta.

Kuultiin myös selostus hemmasittareista (oppilaista, jotka eivät tule kouluun). Heitä on Espoossa noin 100, ei siis useita satoja. Kouluun kiinnittymisen parantamiseksi on keinoja, mutta uusia  tarvitaan. 

Linkki esityslistaan:

https://espoo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=20241186

maanantaina, toukokuuta 06, 2024

Kouluvaarin terveisiä 6.5.

 




















 K eväinen päivä koulussa. Lauantaina oli ollut huikea kevätjuhla. Aidosti koko koulun näytelmä. Ilo ja ylpeys paistoi taukotuvassa.  Ja täydestä syystä.


 



Perinteiseen tapaan orientointia ohjelmaan. Tähän päivään  ja myös seuraaviin viikkoihin. Luvassa on vielä paljon tosi kivaa ja tärkeää.  Ensi viikolla on kaksi retkipäivää: Laaksolahteen sukeltamaan liikunnan lajeihin. Viime vuonna saatiin opetella mm. miekkailua. Ja sitten retki teatterimuseoon. Oppilaat otettiin suunnitteluun mukaan. Luvassa on oppilaiden toive-päivä toiseksi viimeisellä viikolla. Juuri näin. Niin luokkahenki  senkin kohenee.


Hapetusta  klo 9.45-10.  


Viime viikolla opetimme koulunkäynninohjaaja Marjon kanssa nuottikirjoitusta. Ei  mennyt ihan perille. Vika oli minun. Nyt sävelien nimiä ja paikkaa

nuottiviivastolla opeteltiin 1970-luvulla muodissa olleen INON muunnelmalla. Pänttää. Ja tsekkaa, osaatko. Pänttää uudelleen ja kokeile vähän vaikeammalla tehtävämonisteella. Sujui huomattavasti paremmin.

Lounaaksi oli kanarisottoa. Sitten kouluvaari lähti vahtimaan oppilaita omaan luokkaan. Ihana tauko.


Suomen tunnilla kuunneltiin älytaululta tubetuksest. Ja sanelukirjoitettiin.


Siestalla kaikki olivat ulkona. Kirjastossa oli tosi hiljaista. Paikalla oli kaksi kutosluokkalaista kirjastoapulaista ottamassa vastaan palautuksia ja kuittaamassa lainoja. Todella upeaa työharjoittelua.. 

Tuttuun tapaan kouluvaari siirsi autonsa koulun parkille ja jäi ulos valvomaan oppilaita, koska siestan jälkeen oli liikan tunti.
 
 Nyt mentiin omaan metsään. Onpa siellä hakattu puita. Kuulema jokin tauti. Maassa olevilla puunrungoilla harjoiteltiin omanlaista parkouria. Niin kiva fiilis.

Evästauko ja sitten Iltapäiväryhmä jatkoi  geometrian opiskelua.Teemana oli monikulmioiden piirin laskeminen.  Hyvin meni, mutta vaari sai myös auttaa.


Kiitoksia taas Auroralaisille ja 3N-luokalle mukavas-ta koulupäivästä.  Nähdään taas ensi viikolla. Silloin jopa kaksi kertaa.